Дарина Стоянова. 10 въпроса към 10-имата финалисти

Дарина Стоянова. 10 въпроса към 10-имата финалисти

01.11.2017

Дарина Стоянова е финалист в конкурса „Мениджър на годината 2017“. Тя е изпълнителен директор на „Престиж 96“ АД

1. Госпожо Стоянова, защо Вие трябва да станете Мениджър на годината?.

- Дали трябва да съм аз – това ще го реши „Делойт“, по  своята методология за оценка. Всеки един от останали финалисти е много успешен в своя бизнес, всеки е извървял дълъг път, за да стигне до тук и е постигнал много в своята област. Затова за мен е чест да съм сред финалистите. Сред мениджърите на годината от изминалите години има хора, които ще влязат в учебниците – те са много големи в моите очи. Това са хора, на които се възхищавам, от които се уча, интересувам се какво мислят, какво правят, черпя идеи и вдъхновение от тях. Ако аз бъда избрана за мениджър на годината, бих искала и ще положа всички усилия за това да бъда вдъхновение за други хора да следват мечтите си, непрекъснато да се учат и развиват, да бъдат по-добри и да дават повече на обществото, в което живеем.

2. Какво успешният мениджър прави по-добре от другите?

- Вярвам, че различни бизнеси и в различни етапи на своя живот имат нужда от мениджъри с различни качества, за да бъдат успешни. Но има и качества, които всички успешни мениджъри притежават. Те имат по-големи мечти и носят повече енергия – не само за себе си, а за да зареждат и останалите. Те са по-отговорни и самостоятелни и не зависят от други хора, за да бъдат по всяко време мотивирани. Те имат повече кураж, защото вярват, че това, което изглежда най-трудно ще донесе най-голям ръст на бизнеса. Те се учат от неуспехите си и никога не падат духом, защото знаят, че всяка промяна има трудно начало и прекрасен край. Те уважават успеха на другите и не престават да се развиват, защото това е двигател на прогреса. Те имат най-добрите екипи, защото хората виждат смисъл да работят за тях. Те имат много недостатъци и са наясно с всеки от тях.

3. Какво Ви вдъхновява в работата?

- Вдъхновяват ме хора – талантливи, умни, позитивни, успешни, почтени, добри, одухотворени и малко „луди глави“, посветени на това, което правят, хора, които осъществяват мечтите си. Любопитна съм и се вдъхновявам, когато виждам и научавам нови неща. Постоянно се питам как мога да приложа в моите условия и моя бизнес това, което виждам или научавам. Вдъхновяват ме също талантите на хората на изкуството и спорта, които аз не притежавам. 

4. Има ли нещо, което искате да промените в компанията си, а не успявате?

- Иска ми се всички хора в екипа да бъдат проактивни, всички да се стремят към изключителни резултати, не просто към поставени цели, всички да бъдат супер отговорни и съзнателни и да ги радва това, което правят. Повечето хора са такива и аз искам да вярвам, че техният пример ще бъде заразителен и за останалите.

5. На кого бихте поверили бизнеса?

- Бих поверила бизнеса на този, който ще работи и ще се грижи за него като за свой собствен бизнес.

6. Кой е любимият ви момент от деня?

- Това е момент в офиса - може да бъде момент, в който се е родила прекрасна идея и всички започват разпалено да я обсъждат, да развиват и обогатяват. Скоро никой не си спомня кой даде първоначалната идея, защото тя вече е станала идея на екипа, всички са запалени по нея и чертаят план как да я изпълним. Много харесвам това, което правя. Не само в „Престиж-96“, а и в предишните компании, за които съм работила, винаги съм обичала работата и екипите си и съм им била напълно отдадена. Не зная как можеш да се пестиш в работата и не слагам вододел между личен живот и бизнес – за мен те трябва да са в хармония, за да се чувствам щастлива. Виждам смисъл в това, което правя и то ме зарежда с енергия. За мен е напълно валидна сентенцията на Конфуций „Ако работиш това, което обичаш, няма да имаш нито един работен ден в живота си.“

7. Какво мислите за най-новото поколение, което сега прави първите си крачки в бизнеса?

- Мисля, че всяко следващо поколение е по-добро от предишното. Имам много наблюдения върху младите хора във връзка с проектите на Съвета на жените в бизнеса в България и на „Престиж-96“, както и учениците в моето Училище за лидери и мога да ви кажа, че това са прекрасни млади хора, амбициозни, устремени, безстрашни, критични, отворени към света. Към екипа ни се присъединиха талантливи млади хора, за които „Престиж“ е уникално място, където те могат да се развиват, да творят и да видят идеите си осъществени. Някои от тях започнаха работа по нашите стажантски програми. При нас те се учат да действат като предприемачи, да поемат рискове, да работят в екип, но и да носят индивидуална отговорност. Много хора критикуват младите хора. Да, те са различни от нас. Но и светът днес е по-различен от вчера. Заедно и различни – ние и те можем да направим света утре още по-добър.

8. Какво е добре политиците да научат от мениджърите?

- Ще си позволя да използвам думите на един велик американски президент и приятел на България - Удроу Уилсън, който е казал „Вие не сте тук само, за да изкарвате прехраната си. Вие сте тук, за да помогнете на света да живее по-изобилно, с по-добра визия, с по-силен дух на надежда и постижения. Вие сте тук, за да направите света по-богат; и ще станете по-бедни, ако допуснете да забравите това.“ Вярвам, че век по-късно това продължава да бъде валидно задължение за нас - хората от бизнеса, както и за всички общественици и политици.

9. Трябва ли да има приоритети в развитието на България и кои могат да са те?

- Смятам, че най-големият приоритет за нашата държава и общество трябва да бъде образованието и развитието на предприемчивостта на младите хора. За това трябва да се създаде целенасочена, устойчива във времето и независеща от политическата конюнктура дългосрочна стратегия и да бъдат вложени всички необходими ресурси в това. Необходими са ни образовани хора, които да създават продукти с висока добавена стойност, за да може да бъдем конкурентноспособни на най-добрите в света. По-висока образованост и по-висока производителност ще означава и по-висок стандарт на живот в страната. Бизнесът сам открива своите възможности и поставя своите приоритети, когато има образовани работници и служители, стабилна и предвидима бизнес среда със закони, приложими и валидни за всички.

10. Оптимист ли сте за България и защо?

- Да, оптимист съм. Исторически погледнато, в момента България е в най-добрата си ситуация, защото живеем в свободна и мирна държава и вече повече от 10 години сме част от клуба на най-развитите и цивилизовани държави в света. Десетки хиляди българи вече са завършили или се образоват в най-добрите училища и университети в света. Голяма част от тях ще се върнат и ще вложат у нас своя интелект, знания, умения, култура, ще осъществят от България своята визия, идеи и мечти за света. 

E-mail:

Парола: