Елена Дречева-Владимирова. 10 въпроса към 10-имата финалисти

Елена Дречева-Владимирова. 10 въпроса към 10-имата финалисти

02.11.2017

Елена Дречева-Владимирова е финалист в конкурса „Мениджър на годината 2017“. Тя е изпълнителен директор на „Коника Минолта Бизнес Солюшънс България“ ЕООД

1. Защо Вие трябва да станете мениджър на годината?

- На 28 години видях изключителна възможност и я грабнах веднага -  да създам Konica Minolta в България. Дванадесет години по-късно компанията ни е лидер, в областите в които оперира, аз съм една от двете успешни  жени на позиция изпълнителен директор в света за японската ни компания майка и сред финалистите на десетия конкурс „Мениджър на годината“ на списание „Мениджър“, което е огромна чест за мен.

Минах през различни етапи – от създаване на компания, бърз ръст, криза в периода 2009 – 2011 г., през промяна в стратегията и използване на кризата като възможност и трансформация на компанията, която продължава и до днес. 

Това съм аз:

Високо ценя сериозното отношение към работа, постоянството и професионалното отношение към всичко, за които давам личен пример всеки ден.

Не спирам да уча.

От гимназията избрах да бъда мениджър, това учих като висше образование и това е записал първия ми работодател в записките от интервюто.

Емпатия, Отговорност  и Смелост са думите, които ме описват като човек.

Изпитвам дълбока емоционална връзка с компанията ми  и  с хората, с които съм избрала да работя и влагам цялата си енергия и страст за тяхното развитие.

Осъзнавам недостатъците си и не ме е страх от уязвимостта ми да бъда мениджър.

Търся възможностите и позитивните уроци във всяка ситуация.

Използвам всеки случай да промотирам България.

Активна съм с  действия за промяната на средата и обществото към по-добро.

Добрият пример съм, че в България може да се успява и страната ни е трамплин за световно признание.

2. Какво успешният мениджър прави по-добре от другите?

- Успешният мениджър съчетава в себе си предприемачески дух, добра интуиция, визионерски поглед и “живее” поне две-три години напред живота на компанията.  Предвижда бъдещите нужди на клиентите си и работи, за да ги задоволи. Той не само създава стратегия, но и активно участва в нейното изпълнение, има лидерските качества, за да поведе екипа си в правилната посока като през цялото време носи отговорност за действията си, каквото и да му коства това.

3. Какво Ви вдъхновява в работата?

- Вдъхновяват ме ентусиазмът на колегите ми да създават уникални продукти и услуги. Вдъхновява ме израстването на хората ми в истински професионалисти, можещи и знаещи готови да се борят за по-високи върхове. Искрата в очите им е двигател за мен.

4. Има ли нещо, което искате да промените в компанията си, а не успявате?

- Няма такова нещо.

5. На кого бихте поверили бизнеса?

- На моя мениджърски екип. Спокойна съм, че мога да предам компанията в сигурни ръце.

6. Кой е любимият ви момент от деня?

- Два са - късно вечер, когато всички вкъщи спят и в началото на деня след плуване.

7. Какво мислите за най-новото поколение, което сега прави първите си крачки в бизнеса?

- Новото поколение е израснало в динамично време и заобиколено от нови технологии. Това обяснява и защо тези  млади хора търсят автоматизация, ефективност, мерят основни бизнес показатели и анализират, много по-предприемчиви и креативни са  от моето поколение, но за сметка на това доста по-нетърпеливи  с желание да получат резултат и развитие веднага.  Дерзайте млади хора и следвайте целите си, като се отнасяте с внимание към хората до и около вас!

8. Какво е добре политиците да научат от мениджърите?

- Голяма част от политиците трябва да осъзнаят, че носят огромна отговорност за настоящето и за бъдещето на страната ни. Могат да се поучат от добрите управленски практики на мениджърите и от повече прилагане отколкото говорене, по-често да търсят консултацията на бизнеса и да изследват нуждите ни. Очаквам от тях по-дългосрочна стратегия за развитие на страната ни, целенасочена работа и приемственост между мандатите в тази посока.

9. Трябва ли да има приоритети в развитието на България и кои могат да са те?

- Приоритети в развитието на България трябва да има и те да са свързани с факторите ни за успех и областите с потенциал, а именно:

Фактори за успех са:

  • Образование и здравеопазване
  • Инфраструктура и административен капацитет на държавните органи
  • Въвеждане на информационни технологии, търсене на ефективност и оптимизация
  • Елиминиране на корупцията в държавните органи.

Областите с потенциал за мен са:

- социални иновации в различни области

- информационни технологии

- туризъм

- селско стопанство

- производство.

10. Оптимист ли сте за България и защо?

- Да, оптимист съм за България, защото вярвам в себе си и на многото като мен, които всеки ден променят по частица от заобикалящата ни среда и общество. Вярвам в децата ни, които са по-умни от нас и ще продължат започнатото с по-бързи темпове.

E-mail:

Парола: