Ерик де Кандидо. 10 въпроса към 10-имата финалисти

Ерик де Кандидо. 10 въпроса към 10-имата финалисти

03.11.2017

Ерик де Кандидо е финалист в конкурса "Мениджър на годината 2017". Той управлява IMI България

1. Защо Вие трябва да станете Мениджър на годината?

-Въпреки че признанието е индивидуално, честта да бъда избран би възнаградила изключителните постижения на всички служители на IMI през изминалите 9 години. Наистина през този период IMI България  под мое ръководство премина през криза (защитен мениджмънт), след това увеличи 4 пъти оборота си (офанзивен мениджмънт), постигна изключително рядко високо ниво на печалба за една EMS компания в автомобилния сектор (>10%) и допринесе за социалното развитие на региона.

2. Какво успешният мениджър прави по-добре от другите?

-Мениджърът, бих предпочел да кажа лидер, разбира, че човешкият капитал е главният актив и работи за увеличаване ангажираността на работниците и служителите си чрез ръководство, предоставяне на самостоятелност и цел в работната среда. Такава ангажираност естествено се предава на клиентите, които откликват с нови поръчки и бизнес.

3. Какво Ви вдъхновява в работата?

- Не обичам рутината, отказвам статуквото и винаги се стремя към подобряване на нещата. Накратко, обичам да се изправям пред предизвикателства и да преодолявам трудните ситуации: смятам, че всяка трудност може да бъде превърната в нова възможност.

4. Има ли нещо, което искате да промените в компанията си, а не успявате?

- Разбира се, че винаги има неща, които могат да бъдат подобрени. Понастоящем смятам за голямо предизвикателство е стабилността на инженерната и административна работна ръка. Както казах и преди, човешкият капитал е главният актив и нестабилността е опасна за просперитета на компанията, ето защо  се опитвам да намирам решение за нейното предоляване.

5. На кого бихте поверили бизнеса?

- Да се прави бизнес означава да се поемат рискове. Като мениджъри всеки ден се изправяме пред рискове, свързани с околната среда, бизнеса, клиентите, партньорите и т.н. Доверието не може да елиминира рисковете, но трябва да можем да се доверяваме, за да не се получи стагнация поради  страха от риска. Доверието е нещо субективно. Постига се чрез опит, успешни взаимоотношения, анализ и др.

Това са моите виждания и за да се върна на въпроса – доверявам се на: сътрудниците да вземат правилните решения, политическата система да осигури необходимата бизнес среда, устойчивото финансово развитие на клиента, развитието на пазара и т.н.

6. Кой е любимият ви момент от деня?

- Обичам да сравнявам бизнеса със спорта. Както при футболния мач, най-добрият момент е когато отборът вкара гол, любимият момент от работния ми ден е когато виждаме общия успех. В областта, в която работя, това може да бъде награда за бизнеса, квалификационен одит, успешни преговори и т.н.

7. Какво мислите за най-новото поколение, което сега прави първите си крачки в бизнеса?

- Новото поколение е талантливо и амбициозно. Може да направи наистина страхотни неща за развитието на страната и има отлични примери, които го потвърждават. Но трябва да внимава да не падне в капана на нетърпеливостта. Да вярва, че е в неговите възможности да променя страната. Много млади таланти скачат от една фирма на друга за по-малко от 2 години или просто напускат България, за да достигнат незабавно стандарта на  страните от Европейския съюз. Това може да забави развитието на България.

8. Какво е добре политиците да научат от мениджърите?

- Не мога да давам уроци на политиците, защото са избрани от хората (с всички последствия, особено с продължителността на мандата), докато мениджърите се назначават от техния собствен мениджмънт.

Независимо от това бих посъветвал политиците да бъдат по-предприемчиви в инвестирането и да генерират добавена стойност, вместо да бъдат администратори. Възвръщаемостта няма да бъде в краткосрочен план, а в дългосрочен, но това гради бъдещето на областта, в която работят.

9рябва ли да има приоритети в развитието на България и кои могат да са те?

- Според мен приоритетът трябва да бъде насочен към социалното развитие. Страната има добро ниво на дълг, ниска безработица (след успешно привличане на чуждестранни инвеститори през изминалите 10 години) и може да работи в бъдеще в следните области:

  • Здравеопазване;
  • Пенсиониране (особено за тези, които са внасяли осигуровките си по време на социалистическата система);
  • Образование (най-вече извън големите градове София, Пловдив и Варна)

Всичко това би допринесло за ограничаване изтичането на таланти от страната.

10. Оптимист ли сте за България и защо?

- Голям оптимист съм за България, ако се справи с рисковете, пред които е изправена. Има достатъчно ресурси, за да се извършат реформите, а и мащабите на страната са много благоприятни.

E-mail:

Парола: