Ивайло Славов. Говорят финалистите в Мениджър на годината 2018

Ивайло Славов. Говорят финалистите в Мениджър на годината 2018

04.11.2018

Ивайло Славов е финалист в конкурса Мениджър на годината 2018, изпълнителен директор на Булпрос. Има над 20 години международен опит в информационните технологии, финансовите услуги, IT-аутсорсинга, аутсорсинга на бизнес процеси и човешки ресурси. Като изпълнителен директор на BULPROS той развива фирмената култура, базирана на стремеж към растеж, работа в екип, споделена отговорност и отворена комуникация.  Преди BULPROS е ръководил банковия бизнес в отдел „Централно-европейски финансови услуги“ на Unysis, оглавявал е направленията „Финансови услуги“ и „Производство“ в Microsoft Германия, бил е пряко отговорен за управлението на бизнес линията за „Професионални услуги“ в цяла ЕМЕА в Comparex, бил е директор услуги в Аdecco за Източна Европа и Балканите и изпълнителен директор на Adecco България. Магистър по Международна бизнес администрация и бакалавър по Международни отношения от УНСС. Дипломиран икономист от Гьоте университета във Франкфурт.

- Ако можете да опишете с една дума чувството да сте сред финалистите в конкурса "Мениджър на годината 2018", коя ще е тя?

- Горд съм, че съм сред финалистите за втора поредна година. Това показва, че развитието ни е последователно и устойчиво.

- Каква беше за компанията, която управлявате, изминаващата 2018 г.? Най-важното, което постигнахте?

- 2018. беше много успешна за BULPROS. Все повече компании се дигитализират, а нашата мисия е именно това – да им помагаме за тяхната успешна дигитална трансформация. Освен увеличение на проектите и клиентите, се разраснахме и вече сме повече от 1200 човека, работещи в 18 офиса в Европа и Северна Америка. Диверсифицирахме пазарите, като тази година успешно разширихме дейността си в САЩ, а за следващата проучваме бизнес възможностите в Израел, Южна Африка и др.

- Как карате всички хора от компанията да се чувстват част от успеха? Как поддържате енергията за нови победи?

- Разликата между мениджъра и лидера е, че лидерът подкрепя останалите да развият потенциала си и ги ангажира. Аз съм щастлив, че повечето от мениджърите, на които разчитам, са от самото създаване на компанията и всеки ден допринасят за успеха на BULPROS.

- Какво мислите, че в момента можем да направим за България, така че да стане по-добро място за живот и бизнес?

- Един от основните фактори за развитие на бизнеса е изграждане и реализиране на стратегия за справяне с казуса с недостига на квалифицирани кадри. Този въпрос има сериозни социални и демографски аспекти. Необходимо е да подобрим взаимодействието между образователната система и бизнеса, да направим българските университети достатъчно добри, за да задържат най-добрите кадри, да създадем достатъчно добри условия и среда, за да привлечем обратно в България образованите професионалисти. Също така можем да развием миграционната си политика и да привлечем експерти от други нации.

E-mail:

Парола: