Ивайло Славов. 10 въпроса към 10-имата финалисти

Ивайло Славов. 10 въпроса към 10-имата финалисти

04.11.2017

Ивайло Славов е финалист в конкурса „Мениджър на годината 2017“, основател и изпълнителен директор на Bulpros

1. Защо Вие трябва да станете Мениджър на годината?

- Ако бъда избран за мениджър на годината, ще съм много щастлив, защото това би било признание за целия ми екип, заедно с който успяхме да постигнем феноменални неща за последните 7 години и половина от основаването на BULPROS. Стартирайки от една заседателна зала с 5 човека в средата на 2010 г., ние успяхме да създадем за много кратко време глобална компания, която успява в своите области на пазари като Германия, Великобритания, САЩ, Полша и България. Мисля, че това е пример за всички хора, които желаят да се занимават с предприемачество. BULPROS e доказателство, че за успеха няма граници, стига да вярваш в него. Компании, които са възникнали в България, но се налагат и на международни пазари, са перфектното средство за насърчаване на хората да останат и работят в България и в същото време да имат свободата на световното конкурентно мислене. Призът „Мениджър на годината“ е преди всичко отговорност, а аз мисля че с действията и примера си мога да я нося с гордо вдигната глава.

2. Какво успешният мениджър прави по-добре от другите?

- Успешният мениджър умее да бъде лидер и пример за хората, с които работи и да им показва посоката, към която да се стремят. В същото време трябва да не се страхува да поема отговорност и да взима трудните решения сам. Успехът на всяко едно поприще се крие в това да бъдеш иновативен и да намираш вдъхновение в работата си всеки ден.  

Съществен критерий за успеха на един мениджър е отдадеността му към онова, което прави и непримиримостта му по отношение на постигането на целите, които са поставени. Мисля, че ако успееш да съчетаеш тези две качества с удовлетворение от работата си, имаш добри шансове да бъдеш по-успешен от другите.

3. Какво Ви вдъхновява в работата?

- Вдъхновяват ме професионалистите, с които работя. В BULPROS имам щастието да общувам с хора, които притежават не само експертиза, но и невероятен потенциал. Зарядът, който носят, е заразен. Няма нищо по-хубаво от това да виждаш, че колегите, с които си рамо до рамо, споделят твоите идеи и цели и заедно давате всичко от себе си, за да ги постигнете. Ние градим всичко заедно и минаваме както през хубавите, така и през трудните моменти като екип – това е незаменимо усещане. Друго, което ме вдъхновява, е естеството на работата – когато човек се занимава с иновативни неща, той има възможност да влияе и променя средата. Това е водещо за мен от началото на кариерата ми.

4. Има ли нещо, което искате да промените в компанията си, а не успявате?

- В компания като BULPROS промените са нещо желано, което се случва постоянно. Непрекъснато има неща, които отнемат повече време от планираното или не се случват по желания от мен начин. Важното е, че в постигането на целите, които си поставяме, засега успяваме да преодолеем всяка турбуленция. Неслучайно бяхме избрани за най-бързо развиваща се компания в Централна и Източна Европа според доклaдите на Deloitte, FT 1000 и Inc. Тази година се разраснахаме още повече след придобиването на немската GBS, специализирана в сферата на сигурността. Екипът ни вече наброява над 1000 човека, а портфолиото ни се разрасна. Това, разбира се,  води до нуждата от много промени в почти всяко едно звено на компанията. Това ме радва много, защото динамиката е качество, присъщо само на успелите.

5. На кого бихте поверили бизнеса?

- През 2010 г. създадох тази компания с още 4 човека от нулата. Можете да си представите точно колко важна за мен е BULPROS и колко внимателно избирам хората, на които мога да разчитам. В бизнеса ни има огромна нужда от приемственост, както и има сериозни предизвикателства за развитието на всеки един мениджър или служител, зает в него. За тази цел сме създали план за наследяване на всяка роля и моята не прави изключение. Вече имаме подготвени хора, които биха могли да заемат моята позиция. Мисля, че е здравословно за една компания от време на време да се правят промени, за да не се допусне стагнация по отношение на развитието й.

Готов съм да предам оперативния бизнес в подходящия момент на някого от тези вече подготвени хора и да се занимавам с други дейности около фирмата и идеите ни. Мисля, че всеки мениджър трябва да отделя време за това да подготви своя наследник.

6. Кой е любимият ви момент от деня?

- Рано сутрин, когато все още се опитваш да познаеш какво ще ти донесе новият ден. Може би ще ви изненадам, но това не е времето, в което успявам да отхвърля куп работа, защото съм продуктивен. Не проверявам пощата си, а мислите си.  Концентрирам се върху нещата, които ме правят щастлив и тези, които искам да променя или постигна. Всеки човек трябва да намира време за себе си, ако иска успехът да го намери.

Имам и втори любим момент и това е времето в по-късния следобед, преди и около края на работния ден, което използвам за активни контакти със служители на всички нива в компаниите и локациите ни. Няма нищо по-ценно в бизнеса от това да познаваш хората, с които работиш и да получаваш обратна връзка от тях. Важно е да не се затвориш в кула и да си мислиш, че всичко може да се управлява от там.

7. Какво мислите за най-новото поколение, което сега прави първите си крачки в бизнеса?

- Радва ме всеки човек, който има находчив и предприемчив дух! Благодарение на такива хора вървим напред не само като икономика, но и като общност.  Макар и да правят първи, плахи крачки, те са истински смели, щом следват мечтите си и изпъкват пред другите. Хубавото на работата с хора от различни поколения е, че те могат да се обогатяват едни други. Моите пораснали деца, които в момента наближават завършване на средното си образование, ми дават съвсем конкретни импулси за потребностите си по отношение на технологиите. Новото поколение има различни разбирания за комуникация в реално време, за гъвкавост и динамичност на работната среда. Интернетът и мобилните технологии позволяват различен достъп до знания. Ние трябва не само да се опитаме да разберем какво се е променило в сравнение с времето, в  което ние сме стартирали своята кариера, но и да се учим взаимно, за да можем да постигаме целите и мечтите си. В BULRPOS се опитваме през различни програми да създадем интерес у младите хора към иновациите и технологиите, с които се занимаваме, още от училищната скамейка, както и по време на следването им. Имаме различни програми за стажанжанти. Често назначаваме на работа при нас хората, минали през тези програми.  

8. Какво е добре политиците да научат от мениджърите?

- Ако искат доверието на хората, то трябва да го заслужат с дела, а не с думи. При мениджмънта много бързо личи дали определени решения са били правилни, или не. В политиката много от действията се развиват дългосрочно и затова политиците могат да почерпят пример от мениджърите, че за постигането на определени цели, са необходими ясно очертани стъпки, които показват резултати. Другата посока на мислене, относно връзката между мениджмънта и политиката, е в даването на пример с

действия. Когато си начело на някаква общност, колкото и голяма да е тя, трябва да й бъдеш пример. Нека не забравят, че управлението е отговорност, а не власт.

9. Трябва ли да има приоритети в развитието на България и кои могат да са те?

- Всеки един успял мениджър знае, че за да постигне целите си, трябва да има ясен план и приоритети. Ако приемем, че държавата е като една огромна компания, би следвало управляващите да имат стратегически поглед за развитието й. Най-важната сфера, в която трябва да се инвестират усилия в бъдеще, е образованието. Успеем ли да повишим качеството му, напред ще тръгне икономиката, здравеопазването, правосъдието и тн. Образованите хора са най-ценният ресурс за всяка една държава, а България има потенциал в това отношение!

10. Оптимист ли сте за България и защо?

- Аз съм оптимист по природа и вярвам, че това е първото условие, за да бъдеш успешен. Обичам страната си и вярвам в нейния потенциал. Неслучайно направих избора да се върна и да продължа живота си именно тук. Бъдещето ни зависи от млади, будни и талантливи хора, които да се стремят към промяната.

E-mail:

Парола: