Илия Гърков. 10 въпроса към 10-имата финалисти

Илия Гърков. 10 въпроса към 10-имата финалисти

05.11.2017

Илия Гърков е финалист в  конкурса „Мениджър на годината 2017“, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс Канада“ и изпълнителен директор за България

1. Защо Вие трябва да станете Мениджър на годината?

- Можете да попитате хората, с които работя. J

2. Какво успешният мениджър прави по-добре от другите?

- Успешният мениджър предизвиква промените и приема предизвикателствата; прави нещата по различен начин и пробва новости.

3. Какво Ви вдъхновява в работата?

- Вдъхновява ме новото, възможността да променям, да увличам хората около мен и заедно да споделяме резултатите от постигнатото. Със сигурност сте чували, че хората не обичат промените. Аз бих казал, че хората обичат промените, но когато те зависят от самите тях, и когато те ги управляват. Вдъхновяващо е да се прави промяна, в която хората са ангажирани персонално и така самите те държат ключа за управлението и резултата от промяната. Развитието е промяна, това неизбежно включва движение.  

4. Има ли нещо, което искате да промените в компанията си, а не успявате?

- Бих го формулирал малко по-иначе – има промени, които не се случват толкова бързо, колкото бих искал. Една от тях е постигането на открит диалог. Искам да изградим среда, в която хората ни да се чувстват напълно свободни да изказват мненията си. Показателно за успеха ни в тази посока би било ако хората си пишат имената на анонимни анкети. Имаме напредък, но не става толкова бързо. Когато застанеш с името си означава, че си мотивиран и готов да защитиш позиция. Това са хората готови да застанат до теб във всеки един момент.

5. На кого бихте поверили бизнеса?

- Бизнесът ни е поверен на всеки един от хората, с които работя. Аз съм човек, който осигурява макромениджмънт. Задавам посоката и разчитам, че хората, с които работя, ще намерят най-добрия начин да свършат работата. Разчитам на моя екип.  

6. Кой е любимият ви момент от деня?

- Харесвам утрото, защото това е началото на новия ден, а всеки ден е различен и предизвикателен с новите задачи, новите срещи, новите очаквания, новите постижения. Приятно ми е да поздравя хората сутринта, да видя дали са усмихнати и готови да се пошегуват или навеждат поглед ако е имало трудности. В края на деня, като погледна, че всичко е приключило успешно или знам, че имаме план как да действаме, това ме прави щастлив.

7. Какво мислите за най-новото поколение, което сега прави първите си крачки в бизнеса?

- Най-новото поколение са нашите деца. Те са бъдещето на бизнеса. В тях е бъдещето ни. Децата ни имат по-различни идеи, имат по-различни виждания - те са катализатор на прогреса с техните очаквания, искания. Дори и несъгласието им нещата да останат такива, каквито са, са важни. Понякога идеите на децата могат да ни се струват странни, но трябва да видим от къде произлизат, на какво стъпват. Да не забравяме, че и ние също преди време сме били новото поколение. Децата ни са хората, които ще поемат бизнеса на всяко ниво, трябва да ги подкрепим.

8. Какво е добре политиците да научат от мениджърите?

- Както от мениджърите се очаква постигане на резултати, така и от думите на политиците трябва да има резултат. Поетият ангажимент трябва да има еднозначен положителен резултат за хората, региона и за страната. Освен това, резултатът трябва да бъде видим; не е добре да се търсят причини и поводи за извинение. Както когато в една прогресираща компанията се търсят начини целите на хората и целите на компанията да са в една посока, така и в политиката трябва да има синхрон между обществения интерес и политики. Ако във високите етажи се демонстрира готовност за ефективна организация и добро управление на капиталните, оперативните и постоперативните разходи, то и надолу в структурите ще има стремеж към намаляване на разходите и по-разумно управление на активите. Както в бизнеса, така и в политиката, трябва да се мисли за устойчивост и резултатност.

9. Трябва ли да има приоритети в развитието на България и кои могат да са те?

- За мен без съмнение това са образованието и дигитализацията. Образованието е стълбът в развитието на обществото. Образованието е в основата на всяка нация – грамотните хора мислят дългосрочно, имат друг тип ценности. Силната държава се създава от образовани хора; те имат потенциала да привличат и големи инвеститори. Дигиталните технологии, високите ИТ новости са пътят ни напред.

Приоритет, който да създава по-благоприятен бизнес климат е улесняването на разрешителния режим и облекчаване на административната тежест. Това ще даде свобода на бизнеса.

10. Оптимист ли сте за България и защо?

- Оптимист съм и затова съм тук. Вярвам в нашето бъдеще, в децата ни. Те са много будни и е важно да ги задържим в България. Младите ни хора обичат новостите. Можем да стигнем много далеч ако създадем условия те свободно да експериментират, да претворяват идеите си, извън рамките, в дела.

E-mail:

Парола: