Конкурсът "Мениджър на годината" навлиза в решаваща фаза

Конкурсът "Мениджър на годината" навлиза в решаваща фаза

27.09.2012

5-то, юбилейно издание на "Мениджър на годината" - най-престижният конкурс в България, отличаващ успешните бизнес ръководители навлезе в решаващия си трети кръг, след като днес станаха известни имената на 10-те финалисти. Един от тях ще стане "Мениджър на годината 2012" според резултатите от третия етап.

 

Финалната десетка бе обявена на специална пресконференция, която тази година се проведе в едно от най-старите и авторитетни училища в София – Националната финансово-стопанска гимназия. Училището е приемник на създадената още през 1913 г. Софийска мъжка търговска гимназия и през годините негови възпитаници са били едни от най-изявените български икономисти и личности в българския бизнес.

 

"Правим пресконференцията тук, защото искаме да свържем успеха на бизнеса днес с бъдещото поколение", заяви Васил Мирчев, издател на сп. "Мениджър" и председател на Съвета на директорите на ВМ Финанс Груп при откриването на събитието.

 

"Вярваме, че с този конкурс сме поставили началото на една традиция, която във времето ще продължава да се усъвършенства и ще носи репутация и разпознаваемост на представителите на бизнеса у нас. За тези пет години ние създадохме и подпомагахме тези мениджъри, които сега са вече пример в нашата икономическа действителност. Защото това е основната мисия на този конкурс и на сп. "Мениджър" като организатор", посочи още той.

 

Утвърждаването на успешните управленски модели и то в тежките години на кризата е причината тази година в юбилейното издание на конкурса да бъдат обявени за първи път 30-те ръководители на компании, постигнали най-добри резултати от всички 50 участници, които успешно преминаха във втория етап на надпреварата.

 

Както е известно от предишните издания на класацията, във втори етап кандидатите получават оценки въз основа на редица финансови показатели и конкретни добри управленски практики по оригиналната методология на „Делойт България”, съставена специално за конкурса.

 

От година на година все по-ясно се откроява тенденцията, че българските висши мениджъри успешно прилагат добрите управленски практики, присъщи на зрелите икономики. По тази причина резултатите на участниците във втория кръг са все по-близки и с минимални разлики. Все по-трудно е да се отсее финалната десетка от която традиционно се излъчва и носителят на титлата „Мениджър на годината”, обясниха председателят на „Делойт България” Васко Райчев и старши съдружникът в консултантската компания Силвия Пенева. Това бе и основният мотив тази година, освен финалната десетка, да бъдат откроени и първите 30 бизнес ръководители по резултатите им от втория кръг. Имената им бяха официално обявени от Васил Мирчев по азбучен ред:

 

НАЙ-ДОБРИТЕ МЕНИДЖЪРИ НА 2012 г.


БОРЯНА МАНОЛОВА , главен изпълнителен директор на „Сименс България”

ВИОЛИНА МАРИНОВА, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК

ВЯРА АНКОВА, генерален директор на Българска национална телевизия

ГЕОРГИ РАНДЕЛОВ, изпълнителен директор на „Майкрософт България”

ГОРАН СТАРЧЕВИЧ, управител на Палфингер Продукционстехник ЕООД

ДРАГАН РАДИВОЕВИЧ, генерален директор на "Каменица" АД

ЕЛЕНА МАРИНОВА , президент и съдружник в "Мусала Софт"

ЗОЯ ПАУНОВА, изпълнителен директор на „АстраЗенека България”

ИВАЙЛО БОРИСОВ , главен изпълнителен директор на "Евромаркет Груп"

ИВАН ИВАНОВ, управител на „Колев и Колев” ООД

ИВАН ТОДОРОВ, изпълнителен директор „Сабуей България”

ЙОРДАНКА НИКОЛОВА, старши директор клинични операции и директор за България на Куинтайлс България ЕООД

КРАСИМИР УЗУНОВ, собственик и управител на "Интерсервиз Узунови"

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

МАКСИМ БЕХАР, изпълнителен директор на M3 Communications Group

МЕТОДИЯ ЧАДИКОВСКИ, генерален мениджър на „Рош България”

МИКАЕЛ ИВ БРИЗОН, генерален мениджър Монтюпе България ЕООД

НИКОЛАЙ ГЕНЧЕВ, председател на борда на директорите и главен Изпълнителен Директор

ОРЛИН ПОПОВ, собственик и генерален мениджър на веригата ресторанти в България Happy Bar &Grill и Happy Sushi

ПЕТЪР АНГЕЛОВ, изпълнителен директор на Стандард Профил България АД

ПЕТЯ ДИМИТРОВА, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка

ПЛАМЕН МАТЕЕВ, управител на ЦАПК ПРОГРЕС ООД

РЕНАТО КЕЛЕР, управител на БАЙЕР БЪЛГАРИЯ ЕООД

СНЕЖИНА КАЗАКОВА, изпълнителен директор на „Ди Ейч Ел Експрес България”

СОТИР НЕМОВ, управител на "СИ Комерсиал 7"

СТЕФАН СОФИЯНСКИ, председател на УС и изпълнителен директор на ЗК "Лев Инс"АД

ТЕОДОР ОСИКОВСКИ, главен изпълнителен директор на Енергоремонт Холдинг

ХРИСТО КУСЕВ, управител на Глориент Инвестмънт БГ ООД

ЦВЕТАН ВЕЛКОВСКИ, управител на Елдоминвест

ЯНИСЛАВ ТОТЕВ, управител на ДСВ Роуд ЕООД

 

Всички те ръководят общо 21 127 служители. Активите на управляваните от тях компании през 2011 г. съставляват 28 млрд. лв., а сборният им капитал е в размер на 5 млрд лева .

 

 Голямата интрига в днешната заключителна пресконференция по тазгодишното издание на конкурса, разбира се, бе кои 10 от 30-те най-добри стопански ръководители за 2012 г. преминават в третия кръг, който ще излъчи и петия поред "Мениджър на годината". Те бяха обявени от издателя Васил Мирчев. Представяме ви ги отново по азбучен ред.

 

10-ТЕ ФИНАЛИСТИ В КОНКУРСА “МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА 2012"

БОРЯНА МАНОЛОВА - главен изпълнителен директор на "Сименс България". Професионалния си път започва от Агенцията по заетостта към Министерството на труда. През 1997 г. продължава развитието си в държавната администрация като регионален директор на Агенцията за чуждестранни инвестиции за област Русе. Между 1998 и 2007 г. е управител на шведската компания "Атлас Копко Лифтън". Член е на управителния съвет на КРИБ и на управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара. Председател е на Обществения съвет на жените в България. Има магистърска степен по микроелектроника от Техническия университет в Русе и магистърска степен по корпоративни финанси от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов.

 

ДРАГАН РАДИВОЕВИЧ - генерален директор на "Каменица" АД. Роден е в Сърбия. През 2000 г. завършва икономика и финанси в университета "Монклер", Ню Джърси, САЩ. В периода 1999-2000 г. работи в Prudential Securities, Ню Йорк, САЩ, като мениджър "Финансови анализи и отчети". Следващите две години е мениджър "Финансови услуги" в Coca-Cola Company за регион Русия, Беларус и Украйна. Работил е в Unimik d.o.o, Сърбия, като групов финансов мениджър. През 2008 и 2009 г. е търговски директор за Черна гора и Босна и Херцеговина в InBev.

 

ЕЛЕНА МАРИНОВА - президент и съдружник в "Мусала Софт". Бакалавър е по икономика и магистър по стратегическо управление от СУ "Св. Климент Охридски". Вицепрезидент е на Българската асоциация на софтуерните компании за периода от 2005 до 2009 г. Носител е на редица български и чуждестранни награди. Почетен член е на Европейския парламент на предприятията и на 10 други неправителствени и бизнес организации.

 

ЗОЯ ПАУНОВА - изпълнителен директор на "АстраЗенека България". Магистър е по фармация от Медицинската академия в София, със специализация “Организация и оптимизация на фармацевтичното дело”. Завършила е и бизнес образование в INSEAD, Франция, специализирала е във Великобритания, Швеция и САЩ. Има над двадесетгодишен опит във фармацевтичната индустрия. Заместник-председател е на УС на Българския форум на бизнес лидерите (BBLF) под патронажа на Принца на Уелс, член е на УС на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители, както и на Консултативния съвет по корпоративна социална отговорност към Министерството на труда и социалната политика, Европейската кръгла маса в България и Обществения съвет на жените в бизнеса в България. Омъжена е и има син и дъщеря.

 

ИВАЙЛО БОРИСОВ - главен изпълнителен директор на "Евромаркет Груп". Завършил е международни икономически отношения в УНСС. Започва работа в компанията през 1997 г. като търговски специалист "Заваръчна и специализирана техника". Между 2000 и 2005 г. е изпълнителен директор на задграничните дружества на "Евромаркет Груп" в Сърбия, Словения и Хърватия. След мандата си зад граница става изпълнителен директор на "Евромаркет Компресорс" АД. Владее английски, испански, руски и сърбохърватски език. Женен е и има едно дете.

 

КРАСИМИР УЗУНОВ - собственик и управител на "Интерсервиз Узунови" и свързана с компанията група от фирми - "Интерсолар Варна", мебелна къща "Ралица", "Офис техника" и др. Завършил е Военноморското училище във Варна със специалност "Педагогика". Сега името му се нарежда в класациите на най-богатите хора в България. Има средно специално образование - техник по речно корабоплаване, и свидетелство за подводничар.

 

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН - председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк повече от 10 години. Бил е зам.-министър на икономиката и шеф на Агенцията за приватизация в правителството на СДС. Преди това е работил за "ПрайсуотърхаусКупърс" и "Ърнст и Янг" като консултант на приватизационни сделки. През 1992 г. става съосновател на "Българска одиторска компания". Десет години е работил в Централния институт по изчислителна техника. Има 6 регистрирани патента. Инженер е, с диплома от Висшия химикотехнологичен институт, днес ХТМУ. Може да се смята за трето поколение химик след родителите си и дядо си, който е имал фабрика за розово масло в Карлово.

 

МАКСИМ БЕХАР - изпълнителен директор на M3 Communications Group. Има бакалавърска степен по инженерни науки и икономика и научна степен по международни икономически отношения от Икономическия университет в Прага. Завършил е пълна корпоративна програма по японски стил на управление в център Йокохама Kenshu, Япония. Член е на управителния съвет на десетки неправителствени организации, както и на местни международни бизнес общности. Почетен консул е на Република Сейшели в България.

 

ОРЛИН ПОПОВ - собственик и генерален мениджър на веригата ресторанти в България Happy Bar&Grill и Happy Sushi. В бранша на ресторантьорството е повече от 20 години. През 1991 г. прави първото си заведение за хамбургери. По Коледа 1994 г. открива първия си ресторант Happy във Варна. От тогава до сега е открил общо 29 ресторанта у нас и два в Барселона. Внедрява американски стандарти на работа.

 

СОТИР НЕМОВ - управител на "СИ Комерсиал 7", компанията е специализирана в производство, търговията и логистиката на бързооборотни стоки. Магистър по технология на хранителните продукти от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, Пловдив. Специализирал е мениджмънт на фирмите в хранително-вкусовата промишленост. Бил е президент и основател на "Ротари клуб", Самоков. Член е на УС на сдружение "Майка България".

 

Сред тях има участници, които кандидатстват за първи път и попадат направо във финалната десетка, но и висши мениджъри, които за пореден път стигат до финал като изпълнителният директор на „Астра Зенека” Зоя Паунова – трета поред номинация в десетката.

 

От днес, за десетимата финалисти започва най-вълнуващата част от състезанието – третият етап на конкурса, в който се оценяват личните им качества , умението им да управляват успешно своя екип и компания. Оценката се прави чрез интер¬вюта с всеки финалист и с негови подчинени. Точки се поставят в пет облас¬ти - лидерство, предприемачество, стратегическа ориентация и аналитич¬ност, управление на ресурси и управление на хора. На базата на всички оцен¬ки - от втория етап и от интервютата се определя мениджърът на годината. Името му ще стане известно на Гала-церемонията, която тази година ще бъде на 26 октомври сред атмосферата на подготвян уникален спектакъл в Националната опера и балет, обяви Васил Мирчев.

 

Организаторът на конкурса сп. "Мениджър" и неговите издатели желаят на добър час на всички финалисти и се гордеят, че са част от елитното общество на всички участници, най-добрите мениджъри на България!

E-mail:

Парола: