Много силни кандидати за „Мениджър на годината”

Много силни кандидати за „Мениджър на годината”

03.07.2009

65 от участниците преминават във втория кръг на конкурса.


 Дори само прочитът на имената на участниците в конкурса „Мениджър на годината' 2009", показва, че и тази година кандидатите са много силни, представители са на известни и


утвърдени компании. Това прави конкурса още по-оспорван и интересен.


65 мениджъри преминаха във втория етап на конкурса (публикуваме имената им в края на текста). 18 отпаднаха при първата селекция. Тя се проведе по документи, като имаше три изисквания към участниците - (1) да са мениджъри на висше управленско ниво повече от две години, (2) да управляват средна или голяма компания, според класификацията, дадена от ЕС - с 50 или повече служители и/или годишен оборот от дейността над 10 млн. евро, (3) да прекарват поне половината от работното си време в България.


„Мениджър" благодари за участието на всички, които не успяха да преминат във втория етап. Искрено се надяваме, че през следващата година ще се класират много по-напред и им го желаем от сърце.


Силно впечатление прави фактът, че преминалите във втория етап са представители на

 

най-различни браншове. Има шефове на компании от информационния и телекомуникационния сектор, строителството, недвижимите имоти, банките, хранително-вкусовата промишленост, от бизнеса с горива, консултантските услуги, здравеопазването, фармацията, търговията, туризма.

Във втория етап ще бъдат оценени финансовите и оперативни показатели заедно с добрите управленски практики, въведени в компаниите, които кандидатите ръководят. Оценката ще бъде направена по Обективните критерии от методологията на конкурса, разработени от международната консултантска компания "Дeлойт".


„Конкурсът успя да спечели доверието на мениджърите" - убедена е Анна Габровска, Мениджър Управленско консултиране в „Делойт". Делойт, една от така наречените " Голямата Четворка" консултантски фирми в световен мащаб, е основният партньор на „Мениджър" при провеждането на конкурса. Тя разработи и прилага методиката за оценка. По нея ще бъде определен и мениджъра на годината. „Много показателно е, че сред тазгодишните кандидати има мениджъри, които бяха сред финалистите в конкурса и през миналата година. „Пощенса банка", Иван Василев, управител на „ТНТ България" ЕООД и Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на „Асарел Медет" АД отново засвидетелстваха интереса си към приза за висш мениджмънт. Това говори, че имат доверие в обективността и критериите на конкурса", смята Анна Габровска.


Искаме още веднъж да кажем, че амбицията и целта на „Мениджър" е имената на силните стопански ръководители в България, на компаниите, които те водят да станат


публично известни. Трудът им да бъде обществено признат и оценен. Ще направим всичко възможно това да се случи.


„Широкото участие на силни кандидати говори, че мениджърите не се стряскат от икономическата ситуацията, убедена е Анна Габровска. Икономическите промени през последните 20 години са калили родните мениджъри и са ги направили гъвкави в несигурни ситуации и успешно да се справят с трудностите. Факт е и, че в България компаниите все още не са си поставили за цел стриктно да спазват ясно разписани правила, така както е в международните компании, опериращи у нас, това също ги прави значително по-гъвкави. На българските ръководители доста често им се налага да взимат бързи и гъвкави решения и именно този факт им помага да го правят .", продължава тя.


Сред имената на мениджърите и на фирмите, които те ръководят прави впечатление силното представителство на хора от строителният сектор, където няма такова силно международно представителство. „Това показва, че представителите на този сектор преценяват, че прилагат добри управленски практики и дори в тежка ситуация успяват да продължат дейността си, вероятно заради качеството, с което работят техните компании", коментира Анна Габровска.


Характерно за конкурса и през 2009 г. е, че участват повече представители на

 

български компании, отколкото на чужди. Не можем да не отбележим и още един интересен факт - участието на ръководител на болница. Управлението на здравно заведение е изключително трудно в нормални условия, да не говорим за криза и период на несигурност.

Има една много важна разлика на този конкурс, в сравнение с предишния. И това е много по-големият брой на дамите-кандидатки. Сега те са около една пета от участниците. По-подходящи ли са


дамите начело на компанията в трудни моменти? Резултатите от конкурса ще дадат отговор на този въпрос. „Жените са много по-прагматични от мъжете, . по-емоционални и комуникативни. А емоционалността и интуицията в бизнеса, особено в България помагат. Може би това е причината все повече собственици тук да се доверяват на жените мениджъри. В управлението на компаниите у нас присъствието на дамите, в сравнение с Европа, е по-голямо.", обобщава Анна Габровска.

 

Идеята на конкурса „Мениджър на годината" е да има последователност, поради което и методологията от миналата година е запазена. Ако се сменят критериите, ще се изгуби съпоставимостта с предходни години. Експертите от „Делойт" са категорични, че финансовата криза и това, че икономиката се сблъсква с различни проблеми в момента няма да повлияе или промени критериите за оценка. Те са достатъчно разнообразни и всеобхватни. В конкурса за мениджър се оценяват развитието на компанията като финансови резултати, но и добрите практики, управлението на кадрите, личностните качествата и компетентностите на мениджъра. В трудни периоди много е важно кой ще е начело. Уменията да използваш всяка възникнала възможност, да преразпределиш финансовите и човешките ресурси правилно са повече от необходими. Собствениците избират къде трябва да стигне компанията, а мениджърите са тези, които


ще я отведат там. „В хода на конкурса кандидатите и компаниите им ще бъдат оценявани според резултатите на другите големи играчи в бранша - техните преки конкуренти", обяснява Анна Габровска.


Още отсега може да кажем, че ни очаква един изключително интересен конкурс „Мениджър на годината". В криза най-добре си личи кой колко е добър.


Ние в редакцията сме дълбоко убедени, че кандидатите, минали във втория кръг са много успешни мениджъри. Те са хората, които водят компаниите, а чрез тях и държавата към по-добри времена.

Един от тях ще спечели и нека това бъде най-достойният.

Желаем на всички успех!


 

Те преминават във втория етап


Алекс Кар, „Девня Цимент" АД

Александър Найденов, „Олинеза" ООД

Александър Въгларов, „Вестител БГ" АД

д-р Ангелина Миткова, Многопрофилна болница за активно лечение Св." Иван Рилски"- Разград

Андрей Тенев, „Наш дом България" АД Холдинг

Анна Мария Неделку, „Ромпетрол България" АД

Асен Ягодин, „Юробанк И Еф Джи България"

Атанас Настрадинов, „Канон България" ЕООД

Аурелио Каликия, „Ериксон Телекомюникейшънс България" ЕООД

Бисер Иванов, „Софтуер АГ Дивелопмент център България" ЕООД

Богдан Хаджиянчев, „Вюрт България" ЕООД

Ваньо Алексиев, „Глобал Биомет" ООД

Виктор Павлов, „Микроинвест" ООД

Георги Брашнаров, „Немечек" ООД България

Грегъри Ендемано, „Софийска вода" АД

Даниела Петкова, ПОК " Доверие" АД

Диана Стефанова, „VM ware Bulgaria" ЕООД

Димитър Илчев, „Евромаркет"

Зисис Коциас, „Орбит" ЕООД

Зоя Паунова, ТП „Астра Зенека Ю Кей Лтд"

Иван Василев, „ТНТ България" ЕООД

Илиян Терзиев, „АТ Инженеринг 2000" ООД

Искра Кочовска, „КГ" ЕООД

Йордан Георгиев, „Нафтекс Петрол" ЕООД

Калин Генчев, „Билборд" АД

Красимир Узунов, „Интерсервиз Узунови" АД

Красимир Цонов, „Спорт Депо" АД

Левон Хампарцумян, „Уникредит Булбанк"

Лъчезар Цоцорков, „Асарел Медет" АД

Любомир Панковски, „Алма Тур Бг"

Любомир Цеков, „Банксервиз" АД

Любозар Фратев, „НОВИЗ" АД

Людмил Стоев, „Кеппел ФЕЛС Балтек" ООД

Матьо Матеев, „Първа Инвестиционна банка"

Маурицио Меса Гомез, „Херчеса"

Милен Бонкалов, „Орифлейм България"

Наталия Казакова, „Винпром Русе" ЕООД

Невен Дилков, „Нетера" ЕООД

Никола Треан, „Аурубис България" АД

Николай Бъчваров, „Баумит България" ЕООД

Николай Жечков, „Бруната България" ООД

Николай Колев, „Огняново - К" АД

Николай Логофетов, „Граве България Животозастраховане" ЕАД

Николай Стойков, „ING Пенсионно осигурително дружество"

Николай Филипов, „Хенди- Тел"

Пламен Димитров, „Летище София" ЕАД

Пламен Матеев, „ЦАПК Прогрес" ООД

Райна Миткова- Тодорова, „ЕОС Матрикс" ООД

Росен Станков, „Теразид" ЕООД

Саша Безуханова, „Хюлед Пакард Корпорейшън"

Светослав Славов, „GFK Bulgaria" ЕООД

Снежана Семова, „Сейнт Гобен Вебер България" ЕООД

Станислав Разпопов, „Дунапак Родина" АД

Стефан Бумов, „Софика груп" АД

Стефан Софиянски, ЗК "Лев Инс"АД

Теодор Осиковски, „Енергоремонт холдинг"

Теодора Георгиева, „ОМВ България" ООД

Теодора Попова, „ХЕПИ" ЕАД

Тодор Желязков, „Елтрак България" ЕООД

Тодор Костов, „Холсим България" АД

Тонка Трайкова, „Карол Фернандес Мийт" ООД

Франко Дел Фабро, „Крафт Фуудс България"

Христо Икономов, „Бьорингер Ингелхайм Фарма"

Явор Пантелеев, „Еуроспед" ЕООД

Явор Халянов, „Fijitsu Technology Solutions"

 

E-mail:

Парола: