Пламен Мирянов. 10 въпроса към 10-имата финалисти

Пламен Мирянов. 10 въпроса към 10-имата финалисти

07.11.2017

Пламен Мирянов е финалист в конкурса „Мениджър на годината 2017“, той е собственик и председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД

1. Защо Вие трябва да станете Мениджър на годината?

- За да вдъхновявам и насърчавам новото поколение предприемачи в България; да им покажа, че трудът и добрите бизнес практика получават заслуженото внимание. 

2.  Какво успешният мениджър прави по-добре от другите?

- Успешният мениджър създава нови хоризонти, той е откривател и новатор, умее да „отсява“ добрите идеи, да разпознава правилната посока за развитието им; успешно определя целите и стратегията си заедно с екипа и знае как да мотивира всички за постигането им. Успешният мениджър поема отговорност както за успехите, така и за неуспехите. Той знае къде е балансът между различните стилове на управление и използва правилните пособи да създава среда на работа, в която всеки един от неговите служители се чувства значим и полезен за цялостния „механизъм“ на компанията. Не на последно място- мениджърът е компетентен по различните въпроси на всяко едно звено в работата си като по този начин подобрява връзките между тях.

3. Какво Ви вдъхновява в работата?

- Вдъхновяват ме нашите клиенти. От една страна това са хората, семействата, които намират своя мечтан дом в нашите сгради. Ние строим точно за тях. От друга- това е София, нашият град, които заслужава нова, модерна, красива и емблематична архитектура, която да го тласка към един истински европейски облик и скайлайн. Вдъхновява ме чувството, че възраждаме славата на България и сме част от промяната, която настъпва.

4. Има ли нещо, което искате да промените в компанията си, а не успявате?

- Искам да подобря работната среда към по-гъвкава и стимулираща. Да бъдат създадени т.нар “ideation rooms”, в които да се разискват иновации, да се брейнстормват идеи и концепции, в които да се включат всички от екипа. 

5. На кого бихте поверили бизнеса?

- На децата си – на сина и дъщеря си. Те вече са направили първите си стъпки в семейния бизнес и ми вдъхват надежда, карат ме да се вълнувам за бъдещото със смелите си, шантави, макар и често недоизмислени, идеи. Имат какво да учат, но потенциалът по мое мнение е почти безграничен.

6. Кой е любимият ви момент от деня?

- Първият ми любим момент от деня са сутрините с моя син, който също е архитект, когато се събираме да работим заедно, да разменяме идеи за настоящи и бъдещи проекти. Денят ми завършва с втория ми любим момент, когато се радвам на 3-годишния си внук и нестихващата му енергия.

7. Какво мислите за най-новото поколение, което сега прави първите си крачки в бизнеса?

- Новото поколение предприемачи и мениджъри са смели, нямат страх от рисковете и провалите - знаят, че сами създават „шансовете“ в живота, сами създават своя път. Те са по-подготвени, имат достъп до повече информация и ресурси, които, ако биват използвани правилно, им дават огромно предимство. Но голямото количество информация може да им изиграе лоша шега, ако решат  да спрат да учат и да се развиват- в днешни дни всичко се движи по-бързо, технологиите неусетно се променят, пазарът също, желанията на клиентите, които също са образовани, изискват мениджъра да е няколко стъпки пред тях, а това невинаги е лесно. От друга страна международната конкуренция нараства, което същевременно трябва да ги мотивира да създават нещо ново и иновативно, но и да им напомня, че не са сами на пазара. Не им е лесно. Но аз искрено вярвам в тях и те са тези, които ми вдъхват надежда за бъдещето на България. Надявам се повече да изберат да остават тук, в родината, където потенциалът, духът и идеите им са най-нужни.

8.Какво е добре политиците да научат от мениджърите?

- Да бъдат точни и почтени, да знаят кога да говорят и какво точно да кажат. Да търсят нови решения, а да не се осланят на непродуктивни практики от миналото. Те трябва да вдъхновяват всички граждани и да служат за пример- както като управници, така и като хора.

9. Трябва ли да има приоритети в развитието на България и кои могат да са те?

- Капиталът на България са хората. Съответно приоритетите трябва да бъдат съсредоточени върху тях. Образованието трябва да започва от тези, които ще го преподават, които ще формират младото поколение. Трябва да се вложат ресурси в по-добро обучение и условия за учителите в България. След което следва у децата и младите хора да се формират правилните качества, навици, начин на мислене като желание за развитие, любов към знанията (а не към конкретни оценки), национални самосъзнание, гордост и самочувствие; трябва да бъдат учени и да бъдат свидетели на съпричастност към другите, на отговорност към околната среда. Осигуряването на бъдеще, на поле за развитие за младите в България безспорно е приоритет, за да остават тук, да са щастливи да бъдат тук и да допринасят за бъдещето на страната ни по свое собствено желание.   

10. Оптимист ли сте за България и защо?

- Да! Защото наблюдавам хода на промяната, който, макар и труден, настъпва. Защото виждам потенциала на младите, визията и целите им, колко високо се стремят, колко са безстрашни. Едновременно съм спокоен и развълнуван за България. Не знам къде ще ни отведат тези интелигентни, смели, предприемчиви деца, но бъдещето изглежда по-светло от всякога!

E-mail:

Парола: