Пламен Цеков. 10 въпроса към 10-имата финалисти

Пламен Цеков. 10 въпроса към 10-имата финалисти

08.11.2017

Пламен Цеков е финалист в конкурса „Мениджър на годината 2017“, той е съосновател и изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД

1. Защо Вие трябва да станете Мениджър на годината?

- Защото аз и моя екип успяхме да изградим софтуерната и технологична компания „Скейл Фокус“, в условията на свирепа конкуренция за талант, клиенти, предизвикателни проекти и постоянен темп на растеж. За 5 години, изградихме силен и разпознаваем бранд с екип от близо 400 човека, 4 офиса в чужбина, с множество международни признания и над 120 клиенти в цял свят. Компания, създадена в България, с български капитал и силен устрем да покорява международните пазари и да създава добавена стойност и знание, което да остава в родината.

2. Какво успешният мениджър прави по-добре от другите?

- Успешният мениджър е добър, разпознат лидер, който успява да привлече екип от силни професионалисти и да извлече максимума от техния потенциал и експертиза. Той е лидер, който успява да вдъхновява хората около себе си, не само тези в компанията, но и извън нея, в обществото. Успява да сподели същината на успеха с другите около него, така че и те да тръгнат по този път. Успява да подпомага, да се доверява и да признава грешките си и в крайна сметка успява да дава един добър личен пример.

3. Какво Ви вдъхновява в работата?

- Вдъхновява ме ежедневната работа с умни и интелигенти хора, различните гледни точки, които получавам от тях, проблемите, които решаваме заедно. Все повече ме радва фактът, че в България стартират и се развиват нови, високотехнологични компании, които се доказват успешно на международния пазар. Това са нещата, които ме мотивират да продължавам да се боря за разрастването на компанията и ИКТ бранша. Най-много се вдъхновявам от битката с конкуренцията и възможностите, когато имаме шанс да спечелим срещу по-силни от нас.

4. Има ли нещо, което искате да промените в компанията си, а не успявате?

- Ако имах магическа пръчка, бих искал да направя така, че хората по-бързо да се приспособяват в днешния динамичен бизнес свят. Да имат по-малка вътрешна резистентност към промяната – на отговорности, на екипи, на структура, на методология на работа, на стил и приоритети. Динамиката в обкръжаващата среда става все по-голяма и промяната и напасването е необходимост и част от нашето ежедневие. Непрекъснато подтиквам и подкрепям екипа си да поема нови предизвикателства, дори когато не се чувстват готови за това. Иска ми се, промените в организацията да могат да се случват по-бързо и лесно, но осъзнавам, че все пак хората имаме натурални и може би здравословни ограничения. От родителите ми знам, че не винаги бързо построената къща е най-здравата къща.

5. На кого бихте поверили бизнеса?

- Доста голяма част от бизнеса вече е поверен на хора, по-добри от мен в съответните направления. Останалото, бих поверил на човек, който със сърце и душа ще вдъхнови екипа да реализира потенциала си за следващите, още по-мащабни предизвикателства. Ще търси и намира нестандартни решения за сложните казуси, които ни предлага днешната динамична среда.

6. Кой е любимият ви момент от деня?

- Сутринта, когато тепърва започва денят и всичко е свежо и изпълнено с оптимизъм. Моментите, в които тръгвам за работа и първия половин час в офиса. Още не са се появили злободневните проблеми на деня, било то малки или големи, очаквани или неочаквани. Тогава имам повече спокойствие и време да мисля и да мечтая.

7. Какво мислите за най-новото поколение, което сега прави първите си крачки в бизнеса?

- Младото поколение има по-добра основа, на която може да стъпи и много по-голям шанс да успее да достигне още по-големи висини.  Те ще са много по-подготвени за динамиката на технологичните промени, които ще доведат и до промени в бизнеса и обществото като цяло. Те също ще имат предимство по отношение на вдъхновяването и увличането на младото поколение, което има друг манталитет и по-различни ценности.

8. Какво е добре политиците да научат от мениджърите?

- Да си поставят постижими и изпълними цели, особено по време на избори. По-малко популизъм. Повече работа по конкретните проблеми на обществото и фокус към видими и осезаеми резултати. По-малко енергия във вътрешни борби и интригантство – това е загубена енергия и не допринася за делата, с които биха искали да ги запомнят и да останат в историята. Честност, прозрачност в отношенията и желание за постигане на общо благоденствие, са едни от най-важните черти, които всеки политик трябва да притежава.

9. Трябва ли да има приоритети в развитието на България и кои могат да са те?

- Отдавна си мечтая България да е Швейцария на Балканите. Ние сме държава с богата култура и история. За да се развива всяка една страна има нужда от добре образовано и информирано общество. Ето защо, един от основните приоритети на България трябва да бъде постоянното развитие на образователната система. Все повече млади хора напускат страната ни именно поради факта, че образованието, предлагано в други държави е по-добро и предлага повече възможности за по-нататъшно развитие. Темата за доброто образование е най-належаща, тъй като това е основата, върху която изграждаме бъдещето на нашето общество. Подобрявайки образователната система, ще успеем да създадем висока добавена стойност чрез икономика на знанието и така ще изградим среда, която предлага по-добро качество на живот. А ако и високообразовани и квалифицирани чужденци започнат да идват с желание да учат, работят и останат в България, моята мечта ще се е сбъднала.

10. Оптимист ли сте за България и защо?

- Да. Вярвам, че вървим в правилната посока.

България и българите можем повече! И мисля, че навсякъде по света има доказателства за това!

E-mail:

Парола: