Рекордно много участници  в "Мениджър на годината"

Рекордно много участници в "Мениджър на годината"

12.08.2013

Силно присъствие на бизнеса от страната, най-много са представителите на индустрията, един професор и петима доктори на науките в надпреварата, най-младият участник е на 25 години, най-възрастният - на 78 

 

 

Конкурсът "Мениджър на годината" регистрира рекордно много участници през 2013 г. 73 ръководители от бизнеса подадоха документи. Те са с 35% повече от 2012 г. Това говори за сериозни лични постижения във фирменото управление, силен състезателен дух и нарастващ интерес към конкурса. Тези 73 жени и мъже са едни от най-големите работодатели в страната. Те развиват икономиката, носят отговорност за хиляди български служители и семействата им. Прави впечатление, че тази година участват най-много мениджъри от страната. От Варна са седем, от Пловдив - трима, от Русе и Шумен - по двама. Включват се ръководители на фирми в Бургас, Горна Оряховица, Костинброд, Свищов, Септември, Челопеч, Червен бряг. Жените са 12%. Сред тях има една чужденка - французойка. Най-младият участник е на 25 години. Най-възрастният - на 78.


Представителите на индустрията са най-много - 25. Петима оглавяват фирми в софтуерния бранш. Също толкова са от застраховането. Четирима са от банковия сектор. Други четирима управляват компании за превоз, транспорт и логистика. Участват мениджъри от фармацията, хазартната индустрия, медиите, комуникациите, строителството, хотелиерството, ресторантьорството, търговията на дребно, аграрния бизнес. 

 

Отново най-масово е присъствието на завършилите УНСС, следвани от възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски", на Техническия университет в София и на филиалите му в Русе и Варна. Много от кандидатите имат следдипломни квалификации, специализации по мениджмънт, счетоводство и икономика от авторитетни американски, английски, немски, руски и френски университети, както и по две магистратури. Петима имат докторска степен. Един скоро ще я получи. Включва се и професор - шеф на болница, както и автори на изследователски трудове, чийто научен принос се е развивал успоредно с кариерата в бизнеса. Тази година прави впечатление и силното присъствие на чужди мениджъри, които работят в България. За кристалния приз се състезават ръководители на големи компании, родени в Англия, Гърция, Израел, Русия, Сирия, Турция, Франция. Участието им показва, че те умело се вписват в българската бизнес среда. Ето и кандидатите за Мениджър на годината 2013.

 

АЛЕКСАНДЪР АВРАМОВ е изпълнителен директор на "Стоун Компютърс" АД от 7 години. Магистър "Компютърни системи" със специализация "Програмни системи" от Техническия университет в София. Има опит в корпоративния мениджмънт на мултинационални компании и различни ИТ квалификации.

АЛЕКСАНДЪР ДУРЧЕВ е управител на All Channels Communication Group. Член e на управителния съвет на Българската асоциация на PR агенциите (БАПРА), чийто председател беше от 2011 до юни 2013 г. Завършил е две магистратури - бизнес администрация в Американския университет в България и връзки с обществеността в Софийския университет "Св. Климент Охридски". В момента учи трета - политически мениджмънт и публични политики, в съвместна програма на Нов български университет и Българското училище за политика "Димитър Паница". Женен, с две дъщери.

АНДРЕЙ АЛЕКСАНДРОВ
 е изпълнителен директор на ЗАД "Алианц България Живот", част от "Алианц България Холдинг". В холдинга е изпълнителен вицепрезидент и член на изпълнителния комитет. От януари 2010 г. е прокурист в "България НЕТ" АД, част от холдинга, чийто бизнес също е специализиран в застраховането. Бил е мениджър "Злополуки и здравно застраховане" в "AIG България ЗПД" ЕАД. Работил е като мениджър на застрахователен екип в "AIG Life България". Бил е регионален мениджър продажби в "Алианц България". Магистър по застраховане и осигуряване от Висшето училище по застраховане и финанси в София. Бакалавър по финанси от УНСС. В момента e докторант по застраховане в Стопанската академия "Д. А. Ценов", Свищов. Преминал е курс по мениджмънт и бизнес развитие в AIG, Ню Йорк, и по застраховане, риск мениджмънт и мениджмънт на клиентски портфейл в AIG UK, Лондон.

АРКАДИЙ ГEРAСЕНКО е главен изпълнителен директор на "ING Корпоративно банкиране България", част от ING Bank Амстердам. Между 2006 и 2010 г. е бил управляващ директор и главен изпълнителен директор в банка ING Лизинг (Евразия) в Москва. Преди това, от 1996 г., е заемал различни директорски постове в ING Bank Евразия. Между 1995 и 1996 г. е надзорник, старши консултант и управител на консултативен отдел в Deloitte & Touche CIS, Москва. Магистър по икономика от Държавния университет на Аризона в Темпе и по международен мениджмънт от училището за международен мениджмънт "Тъндърбърд" в Глендейл, Аризона. Бакалавър по международни икономически отношения от Държавния университет в Киев, Украйна.


БОГОМИЛ МАНЧЕВ е изпълнителен директор на "Риск Инженеринг" АД. От повече от 10 години управлява компанията за инженерингова дейност в енергетиката. Инженер по топло- и ядрена енергетика от Техническия университет в София. Доктор и научен сътрудник към Централната лаборатория за системи и контрол на БАН. Между 1990 и 1992 г. е работил като дежурен инженер на блок 1000 МВт в АЕЦ "Козлодуй". Между 1988 и 1990 г. е бил оператор на изследователски ядрен реактор IRT-2000 в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Член на Българското и Европейското ядрено дружество. Председател на УС на Българския атомен форум.

БОРИСЛАВ БОЯНОВ е адвокат, управляващ съдружник в адвокатско дружество "Боянов и Ко." от 1990 г. Арбитър на Арбитражния съд към Българската търговска и индустриална камара. Почетен консул на Малта в България. Бивш президент на Американската търговска камара в България и съпредседател на Европейския форум на Международната асоциация на адвокатите. Почетен председател и съпредседател на Югоизточната европейска правна група (SEE Legal). Единственият български адвокат, редовно номиниран в международноправния конкурс Who's Who Legal в областта на корпоративното право.

БОРЯНА МАНОЛОВА е главен изпълнителен директор на Siemens България, световен лидер в енергетика, индустрия, инфраструктура и здравеопазване. Била е дългогодишен изпълнителен директор на шведската компания за пътностроително оборудване "Атлас Копко Лифтън". Има мениджърски и предприемачески опит в частния и обществения сектор. Магистър по електротехника и по фирмено управление. Завършила е курсове за лидерство и предприемачество в Bocconi, Италия, и INSEAD, Франция. Владее английски и руски език, ползва немски. Омъжена, с едно дете. Член е на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и председател на Обществения съвет на жените в бизнеса в България.

ВАЛЕНТИНА РАЛЕВА е председател на УС и изпълнителен директор на "Захарни заводи" АД. Магистър по организация на производството и управление в промишлеността от Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Работи в компанията от януари 1990 г. Била е отговорен, зам. главен и главен счетоводител. Член на управителния съвет от февруари 2006 г. Изпълнителен директор на дружеството от август 2009 г.

ВАНЬО АЛЕКСИЕВ е собственик и управител на дружествата "Биомет" и "Глобал Биомет". Роден е в Монтевидео, Уругвай. Завършил е електронна техника в Техническия университет в София, както и международни икономически отношения. През 1991 г. основава "Биомет". Ръководените от него дружества са сред лидерите в автомобилните превози на пътници и товари в България. Имат офиси в Лондон, Париж и Барселона. Реализира и друг голям проект - три соларни паркa в Угърчин, Пчеларово и Севлиево.

ВАСИЛ ДИМИТРОВ управлява "Радиокомпания Си Джей" ООД, част от bTV Media Group, която притежава 6 радиостанции - ClassicFM, Jazz FM, N-Joy, Z-Rock, Melody и bTV Radio. Ръководи компанията от старта є през 1994 г. с първото радио от групата - ClassicFM. Изпълнителен директор на "Кантус Фирмус" АД - фирмата организатор на концертните сезони на оркестъра на ClassicFM и фестивалите "София Джаз Пик" и "Европейски музикален фестивал". Председател на УС на Българската фестивална асоциация. Инициатор за създаването на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) през 1997 г. и член на УС на АБРО. Бил е председател на УС на "Българска медийна коалиция". Има специализация по радиомениджмънт от The Voice of America - Вашингтон, и Deutche Welle. Магистър по бизнес администрация от Международното висше бизнес училище в Ботевград. Магистър по оперно-симфонично дирижиране и магистър изпълнител на ударни инструменти от Националната музикална академия - София.

ВИОЛИНА МАРИНОВА е председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ДСК. Завършила е финанси и кредит в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Специализирала е комплексно банково обслужване на населението в УНСС и мениджмънт, маркетинг, бизнес комуникации, финанси и счетоводство в Института по мениджмънт и маркетинг в София. Работи повече от 40 години в Банка ДСК, като е заемала редица ръководни постове. Зам.-председател на УС на Асоциацията на банките в България, председател на надзорния съвет на Пенсионноосигурителна компания ДСК "Родина", както и заместник-председател на съвета на директорите на "Банксервиз".


ГЕОРГИОС РУСОС е изпълнителен директор на Intracom България - компания, специализирана в разработването на хардуерни и софтуерни продукти и решения, част от гръцката Intracom Telecom. Оглавява фирмата у нас от 2006 г. Преди това е работил като мениджър ключови клиенти в Intracom S.A. и Siemens S.A. в Гърция. Бил е оперативен мениджър, технически мениджър и мениджър проекти в Siemens, Гърция. Магистър по бизнес администрация и по електронно инженерство.

ГОРАН СТАРЧЕВИЧ е управител на "Палфингер Продукционстехник България", компанията има завод за кранове и мотокари край Червен бряг. Роден е в Хърватия, инженер по машиностроене, магистър по икономика. Има опит в ръководенето на международни екипи, фирми и заводи. Специалист е в областта на оптимизацията на бизнес процесите.

ДАНИЕЛА ВЕЛИКОВА 
е управител на "Варна Бизнес Сървисиз" ЕООД (VBS), част от "Петрол Холдинг" АД. Компанията е специализирана в SAP индустриалните решения и технологии. Има 20 години консултантски опит, от които 12 прекарани в проекти по внедряване на SAP системи. Владее английски и руски. Магистър по счетоводство и контрол и по компютърни системи и технологии от Икономическия и от Техническия университет във Варна.

ДЖУЛИАН Р. ЕДУАРДС управлява "София Еърпорт Център" - бизнес комплекс в близост до летище София на стойност 350 млн. евро. Управител е на "Тишман Мениджмънт Кампъни" и "Тишман Мениджмънт Лимитид" в Лондон. Присъединява се към международната група компании преди 26 години. Преди това работи за една от най-големите фирми за недвижими имоти в Европа - "Ланд Секюритис". Там ръководи портфолио от търговски и жилищни имоти в Централен Лондон на стойност 4 млрд. евро.

ДРАГАН РАДИВОЕВИЧ е изпълнителен директор на "Каменица" АД. Роден е в Сърбия. През 2000 г. завършва икономика и финанси в университета "Монклер", Ню Джърси, САЩ. В периода 1999-2000 г. работи в Prudential Securities, Ню Йорк, САЩ, като мениджър "Финансови анализи и отчети". Следващите две години е мениджър "Финансови услуги" в Coca-Cola Company за регион Русия, Беларус и Украйна. Работил е в Unimik d.o.o, Сърбия, като групов финансов мениджър. През 2008 и 2009 г. е търговски директор за Черна гора и Босна и Херцеговина в InBev.

ЕЛЕНА МАРИНОВА е президент и съдружник в "Мусала Софт". Бакалавър е по икономика и магистър по стратегическо управление от СУ "Св. Климент Охридски". Вицепрезидент е на Българската асоциация на софтуерните компании за периода 2005-2009 г., в момента е член на УС на Българската асоциация по информационни технологии. Носител е на редица български и международни награди. Почетен член е на Европейския парламент на предприятията и на 10 други неправителствени и бизнес организации.

ЕМИЛ ЙОНЧЕВ е член на съвета на директорите и директор продажби и покупки на "Вагоноремонтен завод 99" АД, гр. Септември. Изпълнителен директор на "Коловаг" ЕООД, която е поделение на дружеството. Член на съвета на директорите на "Булвагон" АД и на Асоциацията на европейската железопътна индустрия. Завършил е комуникационна техника и технологии в Техническия университет в София. Владее английски, немски и руски език. Женен, с две деца.

ЕМИЛ РАЙКОВ е изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на "Агрия Груп Холдинг" АД, Варна. Завършил е Икономическия университет във Варна с бакалавърска степен по счетоводство и контрол и втора специалност "Право". Започва предприемаческа кариера през 1996 г. Първо регистрира собствена консултантска фирма в морската столица. Прави счетоводни и административно-данъчни консултации. Изработва бизнес проекти. След това разширява дейността си и създава "Емра комерс" ООД, която търгува с горива и смазочни масла. Учредител е и член на Компенсационен фонд "Зърно" към Министерството на земеделието и храните.

ЗИСИС КОЦИАС е управител на ОРБИТ ЕООД. Образованието си завършва в Държавния лицей на Солун. През 1990 г. постъпва на работа в O.R.B.I.T. (Orphee Beinoglou International Transports) - фирма за международен транспорт и преместване от врата до врата. Първоначално е опаковчик лични вещи, впоследствие работи като шофьор и служител в администрацията, в счетоводството. През ноември 1995 г. става управител на българския клон на ОРБИТ.

ЗАХАРИ ЗАХАРИЕВ оглавява "Херти" АД - компания майка с 5 дъщерни фирми, специализирана в производството на алуминиеви винтови капачки и пластмасови капачки за напитки. Магистър "Машинна обработка на информацията" от Икономическия университет във Варна, със следдипломна квалификация към Нов български университет. Един от основателите на "Херти" и неин управител от 1996 г. От преобразуването на компанията в акционерно дружество до сега е главен изпълнителен директор.


ИВАЙЛО БОРИСОВ е главен изпълнителен директор на "Евромаркет Груп". Завършил е международни икономически отношения в УНСС. Започва работа в компанията през 1997 г. като търговски специалист "Заваръчна и специализирана техника". Между 2000 и 2005 г. е изпълнителен директор на задграничните дружества на "Евромаркет Груп" в Сърбия, Словения и Хърватия. След мандата си зад граница става изпълнителен директор на "Евромаркет Компресорс" АД. Владее английски, испански, руски и сърбохърватски език. Женен е и има едно дете.

ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ 
е изпълнителен директор на Walltopia от 15 години. Компанията е български производител на изкуствени катерачни стени, който оперира в над 50 държави на 6 континента. Основател и съсобственик на Walltopia и HRT Safety Holds - фирма, специализирана в производството на катерачни хватки. Съосновател на Extrapack, производител на опаковъчни торбички, както и на фирмите Civillia Properties, CompositeX, Quantacea. Следвал е физика в СУ. Говори руски и английски език.

ИВАН ИВАНОВ е управляващ директор на LG Electronics за България. Той е първият българин, застанал начело на местното подразделение на компанията. Член е на екипа на фирмата от самото є стартиране в България през 2006 г. Първоначално работи като мениджър маркетинг и продажби на черна и бяла техника. Има над десетгодишен опит в сектора на домакинската електротехника и потребителската електроника и стаж в международни компании, сред които Genco Bulgaria (част от Fourlis Group) и Indesit Company Bulgaria. Магистър по мениджмънт и маркетинг от УНСС и по световно стопанство от Бургаския свободен университет. Специализирал е управление и корпоративен мениджмънт в Южна Корея.

ИВАН КОЛЕВ ИВАНОВ 
е управител на "Колев и Колев" ЕООД. Между 1994 и 1996 г. е бил търговски директор на "Евромаркет" ООД. Магистър по електронна техника и микроелектроника от Техническия университет в София. Има образователни степени и дипломи EPCM-2, DPB и WCM от Токио, Япония.

ИВАНКА ВАСИЛЕВА е главен оперативен директор на "Плейбокс Технолъджи". Работи за компанията от 2008 г. Тя бързо преминава през позициите мениджър продажби и мениджър бизнес развитие за Бенелюкс, Франция, Испания, Португалия и Кипър, за да достигне през 2010 г. до мениджмънта на 14-те офиса на фирмата. Магистър по френска филология.

ЙОРДАНКА НИКОЛОВА е старши директор клинични операции и директор на "Куинтайлс България" - подразделение на световната компания за клинични проучвания. Започва кариерата си в Информационния център по медицина към ВМИ в София. Съавтор е на справочник за лекарствените средства. През 2000 г. се присъединява към екипа на "Куинтайлс" у нас и започва да работи по международни проекти на компанията. През 2008 г. застава начело на клиничните операции. Има диплома по медицина от МА, София. Магистър по масови комуникации и връзки с обществеността от СУ "Св. Климент Охридски" и по бизнес администрация от City University of Seattle, България.

КАЛИН ПОПОВ е управител на "Ню Геймс" ООД - лицензиран организатор на хазартни игри, чийто най-популярен продукт е "Национална лотария". Завършил е Американския колеж в София. Бакалавър по политология от Държавния университет на Колорадо. Работил е в KPMG и Deloitte. Преди "Национална лотария" е ръководил международна строителна фирма и новинарски интернет портал.

КАРЕН ДЖАМБАЗОВ е изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Георги", Пловдив - най-голямата многопрофилна болница на Балканския полуостров, с 2648 служители. Професор доктор по медицина и магистър по здравен мениджмънт. Роден е през 1964 г. в Хасково, в семейството на лекари. Завършил е Медицинския университет в Пловдив. Специализирал е многократно в Германия в областта на ушно-носно-гърлените болести и хирургията на глава и шия. Работил е в италиански и австрийски клиники. Има две издадени монографии. Владее немски, английски и руски език. С две деца. Почетен гражданин на Пловдив.

КАТЮША ПАВЛОВА е изпълнителен директор на фондация "Аутуърд Баунд - България", която провежда тренинги за работа в екип. Завършила е Психотерапевтичен институт по позитивна психотерапия - Висбаден, Германия, като психотерапевт консултант и СУ със специалност "Математика". Работила е като математик в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН. Член на Дружеството по позитивна психотерапия, на Българското общество по аналитична психология "Карл Густав Юнг" и на УС на EDUCO.

КИРИЛ ТЕМЕЛКОВ е изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" ЕАД от юни 2011 г. Магистър по икономика и управление на търговията от УНСС. 
През 1998 г. печели стипендиантски конкурс на "Булгаргаз" ЕАД и от края на 1999 до 2007 г. работи там, а след преобразуването на дружеството през 2007 г. - в "Булгартрансгаз" ЕАД. В периода 2000-2008 г. е ръководител на търговския отдел. От 2008 до 2010 г. - консултант по управление на различни енергийни проекти. През май 2010 г. поема управлението на "Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД. Владее английски и руски език.

КРАСЕН ХИНКОВ управлява "Евробет" ООД - организатор на игри на късмета. Той започва кариерата си в "Мтел" като редактор интернет. За 10 години преминава през различни йерархични нива и ръководи последователно три отдела, след което става директор на дирекция "Телекомуникационни решения и продукти" и на дирекция "Продукти и услуги". Непосредствено преди да оглави "Евробет", е ръководил отдел "Нови пазари и иновации" в "Мтел". Магистър по авиационна техника от Техническия университет в София, където е бил и преподавател. Магистър е и по международни икономически отношения от УНСС.

КРАСИМИРА ЧЕМИШАНСКА е изпълнителен директор на биотехнологична фармацевтична компания "Амджен" в България. Има дългогодишен опит в управлението, маркетинга и продажбите във фарма индустрията. Работила е в Sandoz, 9 години е била маркетинг директор и член на борда на директорите на AstraZeneca. Завършила е медицина в Медицинския университет в София. Работила е 2 години като научен сътрудник по клинична имунология. Има диплома по маркетинг и магистърски степени по бизнес администрация от Международното висше бизнес училище в Правец и по мениджмънт от City University of Seattle, България. Член на борда на директорите на Американската търговска камара (AmCham) в България и на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

КРАСИМИР ДАЧЕВ е председател на съвета на директорите на "Свилоза" АД. Между 1978 и 1989 г. е бил юрист в Националния комитет за космически изследвания и ръководител на национална космическа програма. През май 1989 г. създава първата си частна фирма. През 1997 г. основава "Група технология на металите "А. Балевски" АД, специализирана в производството на отливки от алуминий, стомана, чугун и машиностроене. От май 1999 г. оглавява "Свилоза". Завършил е право в СУ. Има специализация по американско право и правни институции от Залцбург, Австрия. Владее английски, италиански и руски. Член на Бизнес консултативен съвет за Югоизточна Европа (BAC for SEE). От юли 1999 г. е член на УС на БТПП.

КРАСИМИР НИКОЛОВ е управляващ директор на Fox International Channels България от 2009 г. Компанията излъчва, продава и разпространява телевизионни програми и продукти. Бил е неин финансов директор, главен счетоводител на "Петрол" АД, ръководил е счетоводството на bTV. Работил е и за Deloitte & Touche, София. Магистър по финанси от УНСС.

МАРИУС ВАКАРОЮ е генерален директор на производителя на бои, лакове и индустриални покрития от химическата промишленост "Оргахим" в Русе, част от групата "Поликолор-Оргахим". Започва кариерата си в студентските години като програмист и мрежов администратор в "Поликолор", най-голямата компания за производство на бои и лакове в Румъния. През 2011 г. е назначен за генерален директор на "Оргахим". В началото на 2012 г. става генерален директор на цялата група.

МИКАЕЛ ИВ БРИЗОН
 е генерален мениджър на "Монтюпе България" от 2008 г., компанията произвежда автомобилни компоненти. Преди това е бил управляващ директор в "Монтюпе Канада". Бил е мениджър в завод във Франция, мениджър продуктово инженерство във Великобритания. Тогава ръководи 30 инженери и техници в производството на алуминиеви колела за автомобили и цилиндрови глави. Владее немски и английски език.

МИЛЕНА ВИДЕНОВА е управител на "Кофас", клон България, "Кофас Сървисис България" и "Кофас България Кредит Мениджмънт Сървисис", част от френската "Кофас Груп", специализирана в кредитното застраховане, бизнес информацията и управлението на кредитен риск. Била е съветник по риск мениджмънт, проектно финансиране и еврофондове в ХИПО НОЕ Групе Банк АГ, Австрия, директор управление кредитен риск на австрийската инвестиционна банка "Финансиа Груп", ръководител "Еврофондове, публични финанси и банково застраховане" в УниКредит Булбанк. Директор на дирекция "Институции и еврофондове" в "Ейч Ви Би Банк Биохим" и "Хеброс", директор на дирекция "Регионални корпоративни центрове и продуктово развитие", ръководител-екип "Международни клиенти" в "Ейч Ви Би Банк Биохим". Работила е в Райфайзенбанк България. Банковата си кариера започва като анализатор в Инвестиционна банка на провинция Бранденбург, Германия.

МИЛТОС ТРИАНТАФИЛУ е главен оперативен директор на холдинг "Белла България". Бил е търговски директор в Kraft Food Greece, търговски и операционен директор в PepsiCo, търговски директор в Jacobs Suchard и консултант на водещи гръцки компании като Kritis Gi и Unismack. Заемал е висши мениджърски постове в най-голямата компания за потребителски стоки в Гърция Vivartia Group. Бил е генерален директор и директор "Международен бизнес" с ресор Централна и Източна Европа в Bakery Division (Chipita International), както и управляващ директор на Cream Line. Дипломант на Университета за икономика и бизнес науки и на Университета за бизнес администрация в Гърция. Член на E.A.S.E. и Клуба на търговските лидери в Европа. Лектор на Търговско-индустриалната камара на Гърция.

МИХАИЛ ПОПОВ е изпълнителен директор на "ДИТ Хотели" 10 години. Преди това е бил директор маркетинг в компанията. Между 2003 и 2004 г. е зам.-управител на "Минерални води Банкя". Бил е национален търговски мениджър обучение и одит в "Каменица". Работил е и в "Плевенско пиво" АД. Има 18 обучения в различни области на корпоративното управление, проведени в София, Будапеща, Прага и Загреб.

НЕНКО НЕНКОВ управлява един от най-големите земеделски производители в страната - БГ АГРО АД. Завършил е Висшето военноморско училище "Никола Й. Вапцаров" - Варна, специалност "Корабоводене за гражданския флот". През 1989 г. започва кариера в агробизнеса. Създава, изгражда и ръководи структура от компании, опериращи на вътрешния и международния пазар на зърно. През 2003 г. е обявен за агробизнесмен на годината, а през 2012 г. Българската морска камара му връчва наградата си за принос в морския бизнес. Член на Сдружението на фамилния бизнес в България.

НИКОЛАЙ ГЕНЧЕВ е председател на борда на директорите и главен изпълнителен директор на "Уника България". Между януари 2008 и юни 2009 г. е член на борда на директорите на TBIF Financial Services B.V., Холандия. По-рано работи в "Уника България" и "Уника Лайф България". Между 1999 и 2001 г. е в Earnst & Young AFA. Магистър е по бизнес администрация от СУ "Св. Климент Охридски". Владее английски и руски.
НИКОЛАЙ КОЛЕВ е изпълнителен директор на "Огняново К" АД, производител на варови продукти. Завършил е международни икономически отношения в УНСС и програмата за развитие на мениджъри в Международния институт за управленско развитие (IMD) в Лозана, Швейцария. Доктор по икономика от 2001 г. Между 1995 и 2001 г. е бил управител на "Итонг България". От 2001 г. е изпълнителен директор на "Огняново К" АД - част от шведската инвестиционна компания "Плена Холдинг", която оперира в Европа, Африка 
и Азия.

НИКОЛАЙ МАРЕВ е главен изпълнителен директор на ПОК "ДСК Родина", част от холдинговата структура на Банка ДСК. Бакалавър по счетоводство и международна икономика от Нюйоркския държавен университет и магистър по международни икономически отношения от Икономическия университет в Будапеща. Носител на престижната счетоводна квалификация АCCA. Започва кариерата си през 1994 г. като одитор в Coopers & Lybrand в Будапеща. Продължава като корпоративен одитор във Philip Morris, Лозана, до края на 1997 г. Работил е във фонда за рискови капитали за Централна и Източна Европа Oresaventures в Брюксел. Бил е финансов директор на Cefin Holding S.А. от началото на 2000 до септември 2003 г. Бил е прокурист и финансов директор на Банка ДСК и изпълнителен директор в банка "Меркантил". Говори английски, унгарски и руски. Семеен. Баща на трима сина.

 

НИКОЛАЙ КОЛЕВ е изпълнителен директор на „Огняново К” АД, производител на варови продукти.  Завършил е „Международни икономически отношения” в УНСС и програмата за развитие на мениджъри в Международния институт за управленско развитие (IMD) в Лозана, Швейцария. Доктор по икономика от 2001 г. Между 1995 и 2001 г. е бил управител на „Итонг България”. От 2001 г. е изпълнителен директор на ”Огняново К” АД - част от шведската инвестиционна компания „Плена Холдинг”, която оперира в Европа, Африка и Азия. 


НИКОЛАЙ ХРИСТОВ е вицепрезидент на "Дънди Прешъс Металс Инк." и изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД - новото име на "Челопеч Майнинг". Минен инженер, с образователна и научна степен доктор, с основна специализация в преработката на руди и допълнителна специализация в инженерна геоекология и международни икономически отношения. Преминал е курсове на обучение по управление, финанси, опазване на околната среда, корпоративна социална отговорност. Член на УС на Българската минно-геоложка камара и Българския форум на бизнес лидерите. Съпруг и баща на двама сина.

НИНА ПРОДАНОВА-ЙОЦЕВА е управляващ партньор в ИТ консултантската компания ITCE. От 13 г. е управляващ партньор в ITCE. Лектор на конференции в България и чужбина, автор на публикации в ИТ издания, инструктор на обучения и консултант. Президент е на българския филиал на Международния институт по бизнес анализ. Омъжена е и има двама сина.


ОРЛИН ПОПОВ е собственик и генерален мениджър на най-голямата верига ресторанти в България Happy Bar & Grill и Happy Sushi, която развива и марките Captain Cook, Candy и др. Занимава се с ресторантьорство повече от 20 години. През 1991 г. създава първото си заведение за хамбургери. В навечерието на Коледа 1994 г. открива във Варна първия ресторант от веригата Happy и от тогава до сега - общо 28 ресторанта в България и два в Барселона.

ПАВЛИН НИКОЛОВ
 притежава и управлява фирма "Интерком Груп" ООД, Варна, от 1995 г., която произвежда и търгува с тръби, ламарина, поцинковани профили за PVC дограма. Магистър по микроелектроника от Лвовския политехнически университет, Украйна. Владее английски, руски и украински език.

ПЕТЪР АНДРОНОВ е член на УС и изпълнителен директор на СИБАНК от юли 2007 г. От март 2008 г. е главен изпълнителен директор. През март 2011 г. е избран за кънтри мениджър на KBC за България, отговарящ за двете компании на групата - СИБАНК и ДЗИ. Член на УС на Асоциацията на банките в България и неин представител в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. В периода 2005-2007 г. е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към ЕК. В същия период е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към ЕЦБ. Участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число на Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, надзорните наредби на БНБ. От 2002 до май 2007 г. е главен директор на управление "Банков надзор" в БНБ.

ПЕТЪР ДОНЧЕВ е изпълнителен директор на RESB, компанията инвеститор на Mall Sofia, Mall Plovdiv и Mall Rousse. Започва професионалното си развитие в Colliers International, където работи между 2004 и 2008 г. Завършил е финанси в УНСС. Има квалификации по мениджмънт и развитие от Международния съвет на търговските центрове (ICSC). Владее английски и испански език.

 

ПЛАМЕН МИРЯНОВ е собственик и председател на съвета на директорите на строително-инвестиционна компания "Артекс инженеринг" АД. Завършил е архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, също и курсове за подготовка на мениджъри и лидери, по финанси, по управление на кадри, организиране и структуриране на средни и големи бизнес организации, по маркетинг, бизнес етика и социална ангажираност, организирани от Integra Association. Владее руски и английски език. Женен, с две деца - син на 24 г., също дипломиран архитект, и дъщеря на 20 години - студентка.

ПЛАМЕН МИТЕВ управлява автомобилна компания "Балкан Стар Аутомотив", която предлага в България Mercedes-Benz, Mitsubishi, Jeep, Setra, Fuso, Renault, Dacia, Nissan, Smart, Fiat, Alfa Romeo. Завършил е икономика и управление на търговията. Започва работа в СОМАТ през 1984 г. През 1993 г. поема финансите на "Вили Бетц ООД и Ко. КД Балкан Стар". Управител е освен на "Балкан Стар Аутомотив" и на "Балкан Стар Мотърс", "Балкан Стар Ритейл", "Балкан Стар Ремаркетинг", "Б-Системс", "Виена Реал Естейт", "Интерсервиз". Прокурист е в акционерно дружество СОМАТ и главен изпълнителен директор на "Алианц Лизинг България" АД, част от групата "Алианц холдинг България".

ПЛАМЕН ТАШКОВ
 управлява "МАРС Армор" ООД - производител на бронежилетки, бронеплочи, щитове за отбранителната индустрия. Завършва Висшето артилерийско училище в Шумен със специалност "Артилерийско въоръжение" и постъпва на служба в Българската армия. След това става научен сътрудник във Военнотехническия научноизследователски институт към Министерството на отбраната. Специализира разработването на оръжия и средства за защита от куршуми. Защитил е докторска дисертация за механизма за пробиване на гъвкави текстилни материали с куршуми. Впоследствие завършва и международни икономически отношения в УНСС.

РАЙНА МИТКОВА-ТОДОРОВА е управител на "ЕОС Матрикс" ООД, част от международната компания за събиране на вземания "ЕОС Груп". През 2000 г. се дипломира в УНСС като магистър по международен туризъм. 7 години по-късно печели една от шестте стипендии за България на Cotrugli Business School и завършва Executive MBA в Загреб, Хърватия. Кариерата си започва през 1999 г. като мениджър в софтуерна компания. По-късно е маркетинг мениджър на консултантска фирма. Управлява "ЕОС Матрикс" от септември 2004 г. От началото на 2012 г. отговаря за развитието на бизнес подразделението на "ЕОС Груп" в Албания. Председател е на Асоциацията на колекторските агенции в България.

 

СВЕТОСЛАВ ГАВРИЙСКИ е главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на "Алианц Банк България" АД. Между 1992 и 1997 г. е зам.-министър на финансите. През юни 1997 г. Народното събрание го избира за управител на БНБ. Ръководи провеждането на паричната реформа, въвеждането и поддържането на валутния борд. В периода 1992-2003 г. е представител на България в МВФ, Световната банка и Черноморската банка за търговия и развитие. Бил е член на борда на директорите на Булбанк (БВТБ), както и на борда на директорите на Международната инвестиционна банка - Москва, и Международната банка за икономическо сътрудничество - Москва.

СЕЛИН БОЛАР е изпълнителен директор на "Групама Застраховане" ЕАД и "Групама Животозастраховане" ЕАД. Магистър по мениджмънт в Института за икономически и търговски науки ESSEC, Франция, и по естествени науки от Националния институт по агрономство Париж-Гриньон. В застраховането е от 
2005 г. като ръководител на структурното звено "Земеделски продукти" в "Групама Лоар Бретан". През 2010 г. става зам. изпълнителен директор оперативна дейност на българския филиал на "Групама", а от 2011 г. е изпълнителен директор на двете дружества. Член на Българо-френската търговска камара. Съветник на френското външно министерство по въпросите на застрахователния сектор в България.

СЕРГЕЙ АНДРОНОВ е председател на УС на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД. Роден е през 1971 г. в гр. Перм, Русия. Завършва химична технология на органичните вещества в Московския държавен университет. През 2002 г. преминава обучение по федерална програма за подготовка на управленски кадри в Пермския държавен университет - специалност "Мениджмънт", а през 2003 г. повишава квалификацията си във Френския институт по нефта в специалностите "Технология на управлението" и "Международни нефтени пазари и икономика на нефтопреработката". Завършва обучения за ръководни кадри в компаниите UOP LLC, Илинойс, САЩ, и Conoco Phillips, Хюстън, САЩ. От 1992 до 2006 г. е оператор в технологична инсталация, заместник-началник на цех, главен инженер на производство и главен инженер на комплекс за дълбока преработка на нефта в "ЛУКОЙЛ Пермнефтеоргсинтез", Русия. От ноември 2007 г. е главен инженер на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД, а през юни 2008 г. е избран за председател на УС. Почетен гражданин на Бургас.


СЕРХИО КАСТРО е изпълнителен директор на "Рока България" от 2008 г., а от 2013 г. заема поста изпълнителен директор за Балканите на група Roca, като поема ръководството на компаниите в България, Румъния и Хърватия. Роден е в испанския град Билбао. Завършил е международни икономически отношения и развитие в мадридския университет "Комплутенсе". Има диплома от Търговската камара на Мадрид, магистърска степен по счетоводство и финанси от Политехническия университет в Мадрид. Бил е асистент в Икономическия университет в Прага. Освен испански владее английски, чешки, полски. Справя се и с българския. Работи в компании от групата "Рока" от 2002 г. 

СНЕЖАНА СЕМОВА е изпълнителен директор на "Сен Гобен Вебер България", компанията произвежда иновативни строителни материали. Оглавява компанията от създаването є през 2001 г. Висшето си образование завършва в Техническия университет в София с магистратура по техника и технология на текстила и облеклото. Кариерата си в строителния бранш започва в "Баумит България" ЕООД, където 6 години е търговски директор.

СНЕЖИНА КАЗАКОВА е изпълнителен директор на "Ди Ейч Ел Експрес България". Завършила е Пловдивския университет със специалност учител по английски език. Има магистърска степен по химия от СУ "Св. Климент Охридски". От 1996 г. до сега е в "Ди Ейч Ел Експрес България" и е заемала постовете на търговски представител и регионален директор за Северна България и търговски директор.

СТОЯН СТОЯНОВ е изпълнителен директор на "Ойрошпед Груп" - първото дружество след 1990 г. за услуги в спедицията, транспорта и логистиката. Роден е в Реселец, Плевенска област. Завършил е икономика на транспорта в УНСС. Кариерата си започва в "Деспред" АД, направление "Международни жп превози". След 5 години е назначен в дъщерната фирма "Комет" във Фурт им Валд, Германия. След 3 години е изпратен във Виена, където изгражда филиал на фирмата. През 1989 г. се завръща в България и е назначен за зам.-управител в "Деспред". Следващата година я напуска и създава "Ойрошпед". През 2012 г. създава и куриерска фирма "Ойрокуриер". Има двама сина, завършили в Германия транспортни специалности.

 

СТОЯН ЦВЕТАНОВ е изпълнителен директор на "Топлофикация София" ЕАД. Роден е през 1972 г. Магистър по икономика и хуманитарни науки. Има и специализация по журналистика. Експерт с над 10-годишен опит в областта на топло- и електроенергетиката. До 2006 г. заема различни длъжности в дирекция "Икономическа политика" на Министерството на икономиката и енергетиката. От 2007 до 2010 г. е зам. изпълнителен директор по финансово-икономическата и търговската дейност в столичната "Топлофикация".

ТАМИР ШАБАТ е изпълнителен директор на "Куадрант Бевъриджис" АД, която бутилира продуктите на Pepsi Co. в България. Роден е през 1971 г. в Израел. Има магистърска степен по бизнес администрация от Еврейския университет на Йерусалим и по право от Университета в Хайфа. Предстои да се сдобие с диплома по стратегии и иновации от Оксфордския университет във Великобритания. Работи в България от 2008 г. Преди това в продължение на 7 години е бил главен финансов директор и зам. главен изпълнителен директор на публично търгуваната компания в Тел Авив Synel Industries. Между 1999 и 2001 г. работи като финансов консултант в Unitask Co.

ХАЛЕД ХАРФАН е управител на "Аладин фуудс" ООД. Роден е в Дамаск, Сирия. Завършва средното си образование в Международното училище "Шуейфат" в Обединените арабски емирства. Бакалавър по маркетинг и финанси от Американския университет в Дубай. Идва в България, за да оглави част от семейния бизнес на фирмата. Първоначално започва работа в обектите на веригата за бързо хранене. От края на 2010 г. е управител на "Аладин фуудс", като си поставя за цел да наложи веригата за хранене у нас, да навлезе на нови пазари и да развие франчайз.

ХРИСТО ДИМИТРОВ е съсобственик на дружествата "Планекс Холдинг" ООД и "Планекс" ООД, както и управител на строителна компания "Планекс". Завършил е Висшето строително училище "Любен Каравелов" в София със специалност "Промишлено и гражданско строителство - конструкции". От 1982 до 1992 г. работи в системата на Строителни войски. От 1993 г. е съдружник във фирма "Планекс" ООД на длъжност изпълнителен директор. През 2002 г. става неин управител. Има диплома по патентно право. Женен, със син и дъщеря.

ХЮСЕИН ЙОРЮДЖЮ е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на "Алкомет" АД. Компанията е в Шумен и се специализира в производството на алуминиев прокат. Роден в гр. Ескишехир, Турция. Завършил е Техническия факултет на университета "Виктория" в Манчестър, Англия, откъдето е магистър по металургия. Член-кореспондент по технология и металургия на същия университет. Доктор по философия. От октомври 2000 г. започва работа в България като директор производство в "Алкомет" АД. Изпълнителен директор е на компанията от 2001 г. От 2007 г. е председател на УС и изпълнителен директор.

ХРИСТО РОГАЧЕВ е управител на "Атаро Клима" ЕООД - Пловдив, компания, специализирана в производството на промишлено хладилно и вентилационно оборудване, както и пълен инженеринг и изграждането на отоплителни, вентилационни и климатични инсталации. Роден е през 1984 г. Завършва математическата гимназия и Университета по хранителни технологии в Пловдив. В дейността на семейната фирма се включва през 2003 г. 5 години работи като монтажник на вентилационни и климатични инсталации и системи, след което става технически ръководител, прокурист и управител.

ЦВЕТАН БОТЕВ е председател на УС на холдинг "Химимпорт" от 2001 г. Завършил е счетоводна отчетност в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. От 1977 г. е на работа в "Химимпорт", където е началник на финансово-счетоводен отдел, изпълнителен директор по валутно-финансовите въпроси и зам. главен изпълнителен директор. От 1985 до 1992 г. е член на съвета на директорите на банка "Биохим". В периода 1990-1995 г. е бил член на съвета на директорите и председател на "Химко" - Враца, "Нефтохим" - Бургас, "Пластхим" - Ботевград, Завода за кухненска мебел в Червен бряг. От 2002 г. е зам.-председател на УС на Централна кооперативна банка. Женен, с едно дете.

ЦВЕТАН ВЕЛКОВСКИ е управител на "Елдоминвест" ЕООД. Започва кариерата си в завод "Елпром" във Варна като сервизен специалист. Минава през всички ръководни нива до директор на завода. 1987 г. е преломна за него - тогава е създадено малкото предприятие "Перлаинвест", което той оглавява. От него по-късно възниква "Елдоминвест". Завършил е Икономическия университет във Варна, има специализация по висш мениджмънт от университета "Темпа" в САЩ.

ЦВЕТАНКА КРУМОВА 
е изпълнителен директор на ЗАД "Армеец". Родена е в Будапеща, Унгария. Завършила е право в СУ и международни икономически отношения и външноикономическа дейност в УНСС. Преминала е квалификационни курсове по застраховане и презастраховане в C. T. Bowring & Co., Лондон, по морско застраховане в Малта. Има специализации 
в European Reinsurance Brokers Ltd. и в адвокатската фирма Beaumont & Son Solicitors в Лондон. Бивш директор на дирекция "Правна" и член на УС на ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп". Участвала е в управлението на ЗАД "Булстрад-Живот", "Интерлийз" АД, ПФ "Кооператор" АД, ТБ "Кредит Експрес" АД. Била е и член на съвета на директорите на Еuropean Reinsurance Brokers Ltd. в Лондон и изпълнителен директор на "Ти Би Ай Евробонд" АД. Член на УС на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи от неговото създаване през 2002 до 2011 г. Член на УС на ПОД ЦКБ "Сила" и ЦКБ АД. От 2007 г. е в борда на директорите на Татинвестбанк, Казан, и в борда на директорите на ЗД ИТИЛ, Казан.

ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛОВА е изпълнителен директор на винарска изба "Катаржина Естейт", включваща фирмите "Полтурист", "Катаржина Винеярдс", "Полинвест", "Белица Винеярдс", "Аполония Винеярдс", "Полония", "Уайн България" и търговското дружество "Платиниум Брандс". Тя е и управител на фирмите, обединяващи холдинга за производство и дистрибуция на алкохолни напитки "Белведере Груп България" - "Домейн Менада", "Менада Винеярдс", "Домейн Сакар", "Сакар Винеярдс", търговските дружества "Винимпекс" и "Белведере Дистрибуция". Бакалавър по политология на френски език и магистър по международни икономически отношения от УНСС. Стартира кариерата си през 2001 г. като маркетинг специалист и търговски представител в Red Bull България. От 2003 г. започва работа в "Белведере България" като търговски представител, а от 2006 до 2011 г. е търговски и маркетинг директор на холдинга.

ЯВОР ДРЕНСКИ е изпълнителен директор на МБАЛ "Токуда Болница София". Част е от екипа на японската болница от самото є създаване. Завършил е медицина през 1992 г. в Медицинския университет в София, има специализация по акушерство и гинекология. Работил е 8 години като лекар, три от които в Либия. Завършил е магистърска програма "Здравен мениджмънт". Има магистърска степен и по финанси. Преминал е редица специализации в областта на болничния мениджмънт и болничните финанси в САЩ, Швейцария, Унгария, Великобритания, Япония и др. В периода 2000-2005 г. е международен консултант към световните компании Bearing Point, САЩ, 3M, Deloitte Touche Tohmatsu и др. Бил е началник на "Болнична помощ" в НЗОК.

ЯНИС САРУЛИДИС е кънтри мениджър на "Плесио Компютърс" ЕАД в България от 2005 г. Започва работа в "Плесио Компютърс Гърция" през 2002 г. след натрупан предишен опит в телекомуникационни компании в Солун. Завършил е счетоводство. От девет години живее в България със семейството си. Женен, с две деца.

E-mail:

Парола: