Светла Лесова. Говорят финалистите в Мениджър на годината 2018

Светла Лесова. Говорят финалистите в Мениджър на годината 2018

08.11.2018

Ако можете да опишете с една дума чувството да сте сред финалистите в конкурса "Мениджър на годината 2018", коя ще е тя?

-    Отговорност - към моя екип и компанията, която представлявам; към конкурса и неговите организатори; към българските бизнес лидери и цялото бизнес общество.

Каква беше за компанията, която управлявате, изминаващата 2018 г.? Най-важното, което постигнахте?

- Тази година «Монделийз» продължи да развива успешно бизнеса си в България като предложи редица иновативни продукти на българския консуматор. Компанията ще отчете отново една успешна година с рекордни продажби в категория «бисквити» и традиционно стабилен ръст в категория «шоколад». Марките на „Монделийз“ продължават да имат водещите позиции на пазара по дял от категорията, a всеки нов продукт през последните години носи допълнителен пазарен дял.Но най-важното са хората, които стоят зад тези бизнес резултати – изключителен екип от професионалисти. Горда съм от факта, че българското дружество на «Монделийз» е с най-висок коефициент на ангажираност сред служителите в Европа, и е с едни от най-добрите показатели глобално. 93% от служителите в българското дружество заявяват, че са горди с компанията, за която работят. А от началото на годината досега повече от 20% от служителите са получили повишение и съответно кариерно развитие. Много държа и на факта, че въпреки силната конкурентната среда, тази година беше учредено сдружение „Храни и напитки България“, чиято цел е в условия на пълна прозрачност да работи за подобряване на бизнес климата, да защитава интересите на производители, вносители, дистрибутори и търговци, да поддържа градивен диалог с институциите. Само така, ние като индустрия, можем да намерим най-верния баланс и най-полезните за обществото и потребителите решения. 

- Как карате всички хора от компанията да се чувстват част от успеха? Как поддържате енергията за нови победи?

- Чрез открита комуникация, непрекъсната мотивация и искрена грижа за всеки един човек. Като мениджър се опитвам да живея с историите на служителите си и да ги подкрепям, не само в професионален, но и в личен план. Вярвам, че една компания може да бъде успешна само и единствено, когато хората които работят в нея се чувстват мотивирани да поемат отговорност и да действат, спокойни открито да изразяват мнение и активно да търсят развитие и израстване. 

Какво мислите, че в момента можем да направим за България, така че да стане по-добро място за живот и бизнес?

- Трябват ни повече добри примери, които гордо да показваме на всички българи и на целия свят. Личности, които да ни дават самочувствие и вяра. Полуляризирането на добрите бизнес практики и успехите на доблестните хора носят онзи положителен заряд, който ни е нужен, за да излезем от свенливата черупка и гордо да заявим на целия свят, че България е чудесно място за живот и бизнес с потенциал. Не трябва да подценяваме и значимостта на личния пример, който всеки един от нас дава, било то в ролята си на представител на бизнеса, на държавните институции, на медиите или на българското общество. Ние сме отговорни за това каква среда създаваме, наша е и отговорността каква следа ще оставим след себе си за бъдещите поколения.

E-mail:

Парола: