Ясни са десетте финалисти в конкурс "Мениджър на годината 2014"

Ясни са десетте финалисти в конкурс "Мениджър на годината 2014"

15.10.2014

Ръководителите на едни от най-големите компании в България се класираха във финалната десетка на седмия поред Национален конкурс "Мениджър на годината", организиран от сп. "Мениджър" в партньорство с международната консултантска компания "Делойт България."

 

Имената им бяха обявени от Максим Майер, управител и редакционен директор на "Мениджър" на пресконференция днес в залата за специални събития на Централно управление на Банка ДСК.  Виолина Маринова, председател на УС и главен изпълнителен директор на банката, която миналата година спечели титлата "Мениджър на годината 2013" и стана първата жена, удостоена с отличието за високи постижения в мениджмънта, символично предаде щафетата на следващите претендентите за приза с думите: "Всеки носител на тази титла трябва да се гордее с нея, защото се присъжда от най-престижното издание в сферата на бизнеса и мениджмънта у нас по методология от световно утвърдена компания като Делойт."

 

Документи за участие тази година подадоха 63-ма висши мениджъри. С тях общия брой на участниците в седемте издания на конкурса досега става 522 предприемачи и мениджъри на компании, движещи напред икономиката на страната със силни финансови резултати - един от основните показатели, по които се оценяват кандидатите, напомни Тодор Тодоров, директор Финансово консултиране на Делойт България. 2014 е силна година за финалистите в конкурса, а при 70% от всички участници се отчита сериозен ръст на приходите, допълни той. Важен и показателен момент в тазгодишното издание е, че 10% от всички кандидати са участвали в първите две години на конкурса - преди кризата и сега се включват отново заради постигнати добри резултати.

 

Друга интересна тенденция е, че повече от една трета от общия брой кандидати подават документи за първи път.  Най-много са представителите на индустрията – 25%, на ИТ сектора са 13%, на търговията - 10%, на транспорта и логистиката - 10%, на застрахователния сектор - 6%. Банкерите са по-малко в сравнение с предишните две години – 6%. Жените мениджъри са 15%, приблизително колкото и през миналата година. Собствениците и съдружници в компании са 28% от кандидатите, повечето имат семеен бизнес. Най-много са завършилите УНСС, Софийския университет „Св. Климент Охридски” и Техническия университет, следвани от Икономическия университет във Варна и Американския университет в България. Специализирали са в Кеймбридж, INSEAD, Harvard Business School, Open University в Лондон, City University, ESSEC Business School, Университета по мениджмънт в Единбург, Университета на Мериленд.

 

Във втория кръг на конкурса преминаха 43-ма от участниците. Приходите на ръководените от тях компании са над 4 млрд. лева, а общите приходи на компаниите, ръководени от мениджърите финалисти са над 1 млрд. лева. Финалистите в конкурса управляват общо 6831 души. Чуждите мениджъри са 22%, а в десетката те са четирима. 

 

"Мениджър на годината" е уникален по рода си формат,споделиха на днешната пресконференция чуждите мениджъри, стигнали до финал. "Досега не ми се е случвало да участвам в подобни състезания в страните, в които съм работил, но този конкурс ме заинтригува още миналата година, когато бях сред гостите на церемонията. За мен това бе едно от най-престижните и бляскави събития на които съм присъствал. Убеден съм, че този формат води до положителни промени в обществото и бизнеса", сподели Хуан Карлос Пералехо, изпълнителен директор на "Нестле България".

"За първи път участвам в подобно състезание. Това, което ме мотивира да го направя е да покажа успехите на компанията, която управлявам.", коментира Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди" АД.

 

"Бил съм на висши мениджърски позиции в пет други държави преди да поема поста в България, но никъде другаде не съм срещал такова предизвикателство", посочи и Кристоф Де Лафарж, изпълнителен директор на "Шнайдер Електрик България".

 

По традиция, най-добрият мениджър на България за 2014 г. ще бъде обявен на заключителната церемония, която ще се проведе на 28 октомври в Софийската опера и балет. Победителят в конкурса ще бъде излъчен сред представените днес 10 финалисти, които бяха класирани до последния, трети кръг по специално разработената от Делойт България методология за надпреварата. Предстои им последното изпитание - оценка на личностните и управленски качества. Ето кои ръководители се състезават за титлата (по азбучен ред):

АЛЕКСАНДЪР АВРАМОВ, изпълнителен директор на компанията за информационни технологии, системна интеграция, управляеми ИТ услуги, облачни услуги „Стоун Компютърс“ АД от 8 години. Под негово ръководство екипът се увеличава петкратно, оборотите през последните пет години бележат ръст от 300%. Магистър „Компютърни системи“ със специализация „Програмни системи“ от Техническия университет в София. Има ИТ квалификации, работил е за мултинационални компании. Женен, с две деца.
ЕВАНГЕЛОС ЛИТРАС, управител на Alpha Bank България. Роден е в Гърция. Магистър по бизнес администрация от Атинския университет по икономика и бизнес. От 2010 г. е управител на Alpha Bank България. Има над 20 години опит в банковата сфера. През този период е заемал различни ръководни позиции в структурата на Alpha Bank Group.
ИВАН ПАПАЗОВ, изпълнителен директор на „Винпром Пещера” от 1998 г., когато компанията започва създаването и налагането на собствени марки вина и високоалкохолни напитки и стартира мащабни инвестиции в развитието на собствени производствени бази и лозови масиви. Роден е в Пловдив. Завършва средното си образование в родния си град. Има висше образование и следдипломна квалификация по „Вино и високоалкохолни напитки” от Университета по хранителни технологии.
ИВАЙЛО ПЕНЧЕВ, изпълнителен директор на Walltopia от 16 години. Компанията е български производител на изкуствени катерачни стени, който оперира в над 50 държави на 6 континента. Основател и съсобственик на Walltopia и HRT Safety Holds – фирма, специализирана в производството на катерачни хватки. Съосновател на Extrapack, производител на опаковъчни торбички, както и на фирмите Civillia Properties, CompositeX, Quantace. Следвал е физика в СУ „Св. Климент Охридски”. Говори руски и английски език.
ИЛИЯН ФИЛИПОВ, управител на ПИМК ООД, част от ПИМК Холдинг Груп АД, компания за транспорт и логистика, базирана в Пловдив. Той е един от основателите и собствениците на компанията. Ръководи основните дейности – международен транспорт и спедиция. Роден е през 1973 г. Има син и две дъщери.
КРИСТОФ ДЕ ЛАФАРЖ, изпълнителен директор на „Шнайдер Електрик България”, работи за компанията от 1998 г. най-напред в Турция, след това е на мениджърски позиции във Франция и Азиатско-Тихоокеанския регион. Непосредствено преди да дойде в България е директор ценообразуване и канали за продажба на Азиатско-Тихоокеанския регион. Сега отговаря за България, Албания, Македония и Косово. Завършил е маркетинг мениджмънт в ESSEC Business School, Франция, инженер от Hautes Etudes d'Ingеnieur, Франция. На 39 години, женен, с 4 деца
ОГНЯН ТРАЯНОВ, основател, собственик и изпълнителен директор на „Технологика” ЕАД. Има диплома от ВМЕИ (днес Технически университет), София, за инженер и втора за инженер - специалист по приложна математика и информатика. Завършил е обучения към IBM и Oracle Corporation. Съосновател и член на националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор. Член на контролния съвет на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), на Националния съвет по иновации към Министерството на икономиката и енергетиката. Женен, с две деца. Почетен консул е на Република Филипини в България.
Д-Р ИНЖ. ПЛАМЕН ТАШКОВ, основател и управляващ съдружник на „МАРС Армор” ООД – производител на бронежилетки, бронеплочи, щитове за отбранителната индустрия. Завършва Висшето артилерийско училище в Шумен със специалност „Артилерийско въоръжение” и постъпва на служба в Българската армия. След това става научен сътрудник във Военнотехническия научноизследователски институт към Министерството на отбраната. Специализира разработването на оръжия и средства за защита от куршуми. Защитил е докторска дисертация за механизма за пробиване на гъвкави текстилни материали с куршуми. Завършва и международни икономически отношения в УНСС.
СПИРОС НОМИКОС, изпълнителен директор на „Солвей Соди” АД. Роден е в Лубумбаши, Конго. Работил е за застрахователната група „Жози“ в Брюксел. Бил е асистент на финансовия директор в „Солвей“, Брюксел, и „Солвей Испания“, главен административен и финансов директор и директор покупки в „Пайплайф – Атина“ (съвместно предприятие на „Солвей“ с „Винербергер Груп“). От 2012 г. е генерален мениджър на Група „Солвей“ за България и изпълнителен директор на „Солвей Соди“ и ТЕЦ „Девен“, Девня. Член е на Българската стопанска камара, на управителния съвет на бизнес клуба „Белгия-България-Люксембург”. Владее френски, английски, испански, гръцки, фламандски, български. Женен, с три дъщери.
ХУАН КАРЛОС ПЕРАЛЕХО, изпълнителен директор на "Нестле България". Работи в "Нестлe" от 1987 г. на различни позиции в маркетинга и продажбите. От 2003 г. е мениджър "Шоколадови продукти" и "Оптимизиране на бизнес процесите" за Чехия, Словакия, Полша, балтийските държави и Унгария. През 2006 г. поема управлението на стратегическото бизнес звено в сектор "Шоколадови продукти", базирано в централата на "Нестле" във Веве, Швейцария. От 2008 г. е ръководител на сектор "Млечни и шоколадови продукти" на "Нестле" за Иберийския регион. Доктор по право от университета "Сан Пабло" в Испания.

E-mail:

Парола: