10-те претенденти за титлата "Мениджър на годината"

10-те претенденти за титлата "Мениджър на годината"

23.09.2021

Новите десет претенденти за титлата „Мениджър на годината 2021“ бяха обявени току-що на провеждащата се в БТА специална пресконференция. Те стигнаха до финалната права на единственото по рода си състезание за висши мениджърски постижения след строга селекция в два тура по специално създадената за конкурса методология от Делойт България. Топ мениджърите на България за 2021 г. ръководят едни от най-големите и авторитетни компании в страната ни. Приходите за 2020 г. на управляваните от тях компании сумарно са 974,212 ('000) лв., а общият брой служители под тяхно ръководство са 7295. 

Имената на десетимата финалисти бяха оповестени от Деница Димитрова, управител на МИТ Прес ООД, издател на списание „Мениджър“, което организира конкурса за 14-та поредна година.

През октомври предстои последния етап на надпреварата, който включва оценка на личностните качества на финалистите. Екипите на „Делойт България” ще проведат интервюта с всички финалисти, с техните пряко подчинени и партньори и ще изготвят 360-градусова оценки, а финалните резултати ще бъдат валидирани от Обществен съвет, включващ авторитетни и влиятелни личности.

Златната десетка тази година пренарежда националната бизнес карта на успеха като по равно, с по двама финалисти са секторите Аутсорсинг, Производство и Финтех. По един финалист излъчват секторите Застраховане, Фармация, Финансови услуги и издателски бизнес.

Последният трети етап след който ще бъде излъчен окончателно и победителят в конкурса, дава 10% от общата тежест на окончателните оценки, по които става класирането за титлата. С най-висока тежест са финансовите резултати – 50% и въведените добри корпоративни практики – 40%, измерени в досегашните етапи.

Тази година над 44 кандидати от 17 водещи сектора на икономиката подадоха документи за конкурса. 35 от тях преминаха във втори кръг, от който бяха излъчени и 10-те финалисти.

Акцент и в тазгодишното издание на конкурса продължава да бъде надграждането му с морални критерии. Всеки претендент за големия приз е приел и подписал Етичния кодекс на конкурса. Документът обобщава ценностите, принципите и отговорните практики, които създават култура на почтеност и ръководят бизнес поведението на кандидатите за конкурса. С подписването му всеки мениджър декларира, че води бизнеса си честно, прозрачно и прилага добри управленски практики.

Името на новия носител на титлата „Мениджър на годината“ ще стане известно на официална церемония в началото на ноември. А топ мениджърите на България за 2021 г. ще бъдат главните герои в документален филм, който МИТ ПРЕС продуцира. Той ще бъде излъчен в национален ефир по bTV през ноември 2021 г.  На финала България ще види и кой е новият Мениджър на годината.

Генерален спонсор на 14-то издание на конкурса "Мениджър на годината" е А1

Състезанието за висши мениджърски постижения се провежда и с подкрепата на:  Fibank,  Johnnie Walker , Bulgaria Insurance , British American Tobacco Bulgaria,  Volkswagen БългарияМетрореклама

Медийни партньори са: bTV,  БТАБНРdir.bgДарик24 часаBloomberg TV BulgariaDnes.bgBulFoto

Представяме ви /по азбучен ред/ десетте финалисти в "Мениджър на годината 2021":

 

 

Владимир Колев, управител на „Клет България“ ООД. Професионалният му път е свързан с издаването и търговията с книги още от студентските му години, когато започва работа като търговски представител в издателство „Сиела“. Има и опит като стажант в издателство РААБЕ, първата компания на издателска група Klett в България, където за кратко се издига до ръководител на редакция „Право и осигуряване“. Колев е магистър по право от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2004 г. Владимир Колев става управител на „ПОНС България“. През 2012 г. компанията се ребрандира и приема името на голямата издателска група, към която принадлежи – германския образователен лидер Klett. Под негово ръководство „Klett България“ се налага като водещ издател на материали за чуждоезиково обучение. През 2018 г. Klett купува издателска къща „Анубис“, издателство „Булвест 2000“ и търговската им компания „Анубис-Булвест“. В началото на 2019 г. трите компании се вливат в „Klett България“ ООД и по този начин формират един от най-големите образователни издатели у нас.

„Klett България“ ООД е водещ издател на учебници и иновативни образователни материали и учебни помагала (хартиени и дигитални) с марките Klett, „Анубис“, „Булвест 2000“, PONS за всички класове, предмети, нива и възрастови групи. Представител е за България на големите европейски издателства Klett, Oxford University Pres, Cambridge University Press и Difusion. Компанията притежава и иновативната образователна платформа iZZI, която разполага с над 50 хил. образователни ресурса, насочени към ученици и учители.

Владислав Русев, главен изпълнителен директор на Пенсионноосигурително дружество „Алианц България“ АД. Завършил е Университета за национално и световно стопанство в София, специалност „Застраховане и социално осигуряване“. Започва работа в областта на допълнителното пенсионно осигуряване през 1995 г. в един от първите доброволни пенсионни фондове у нас ДПФ „България“ (чийто правоприемник е ПОД „Алианц България“ АД). През изминалите 26 години заема различни позиции в компанията: специалист, мениджър „Продажби“, зам. изпълнителен директор, прокурист, член на Управителния съвет. През ноември 2017 г. е избран за главен изпълнителен директор на дружеството. Същата година става член и на Управителния съвет на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

ПОД „Алианц България“ АД започва да предлага допълнително пенсионно осигуряване през 1994 г., когато учредява един от първите доброволни пенсионни фондове у нас. Днес ДПФ „Алианц България“ е най-големият български доброволен пенсионен фонд с 45% пазарен дял по управлявани активи. След пенсионната реформа от 1999 г. в България беше въведен т.нар. тристълбов модел и се постави началото на допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Днес ПОД „Алианц България“ АД управлява три пенсионни фонда – универсален, професионален и доброволен. Активите на пенсионните фондове, които ПОД „Алианц България“ управлява, надхвърлят 4 млрд. лв., а клиентите на дружеството са над 1 млн. През 2021 г. ПОД „Алианц България“ АД заедно с останалите пенсионноосигурителни дружества ще навлезе в следващата важна фаза за капиталовото пенсионно осигуряване – изплащането на пенсии от универсалните пенсионни фондове.

Кристина Иванова, вицепрезидент операции за България на „Колпойнт Ню Юръп“ ЕАД. Тя е директор на TELUS International Bulgaria и вицепрезидент операции за България и Турция. Тя е част от екипа на компанията повече от 14 години, през които е заемала различни ръководни позиции, свързани с управлението на оперативните екипи и достигане на най-високо ниво при обслужване на клиенти. Отговаря за операциите на всички локации на TELUS International в България и Турция. Притежава богат опит в стратегическото управление на проекти и комуникация с клиенти от различни индустрии. Преди да се присъедини към TELUS International, е заемала различни мениджърски позиции в български и чуждестранни дружества в сферата на туризма.

TELUS International в България е водещ доставчик на услуги в сферата на BPO и ИТО, който от 2004 г. насам предоставя услуги за аутсорсинг на бизнес и IT процеси в България. В компанията у нас работят близо 3500 служители на територията на 3 офиса в София и Пловдив. Основните услуги, които компанията предоставя на своите над 50 клиента, са: клиентско обслужване, техническа поддръжка, модерация на съдържание.

Мирослав Вичев, главен изпълнителен директор на „БОРИКА“ АД. Има над 30 години опит в сферата на информационните технологии за банковия сектор. Преди да се присъедини към дружеството, заема редица ръководни позиции: ръководител „Приложни системи“ в Българска пощенска банка, старши мениджър „Управленско консултиране и IT“ в Deloitte&Touche, ръководител на „Консултантски отдел“ в „Майкрософт България“, директор „Информационни технологии“ в ТБ „Биохим“, изпълнителен директор на Банка ДСК. Наред с това е член на Надзорния съвет на пенсионна компания ДСК „Родина“, член на Съвета на директорите на „Дружество за касови услуги“ и член на Съвета на директорите на OTP Bank (Русия), зам. главен изпълнителен директор „Информационни технологии и операции“ в OTP Bank (Унгария). От 2007 до 2015 г. е председател на Управителния съвет на сдружението с нестопанска цел „Клуб на мениджърите на информационни технологии в България“, понастоящем почетен член на клуба.

„БОРИКА“ АД е акционерно дружество с участието на 20 търговски банки, опериращи в страната. Дружеството е в основата на технологичната инфраструктура на платежната индустрия в България и лидер в предоставянето на услуги за банковия сектор. Приоритет на дружеството е осигуряването на съвременна картова и платежна среда за финансовите институции в полза на техните клиенти. Важно място в портфолиото на компанията заемат иновативните финтех услуги за крайни клиенти и партньори, като отдалечена електронна идентификация, електронен и облачен електронен подпис B-Trust, незабавни плащания Blink, мобилни плащания, парични преводи през банкомат Cash-M и др. Повече от 30 години организацията е доверен партньор на банките и бизнеса в предлагането на разнообразни и надеждни финансови услуги.

Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на „ТЕВА Фарма“ ЕАД. Има над 28-годишен опит във фармацевтичната индустрия и пазара на потребителски стоки. След придобиването на „Актавис“ от „ТЕВА Фармасютикълс“ Николай Хаджидончев е изпълнителен директор на ТЕВА в България и търговското подразделение на компанията „ТЕВА Фарма“. От октомври 2011 г. до 26.08.2016 г. Николай Хаджидончев е генерален мениджър на „Teva Pharmaceuticals България“. Хаджидончев е бил управляващ директор на „Alapis България“ (2009–2011), изпълнителен директор на „Актавис“ ЕАД (2006–2009), генерален мениджър на „Roche България“ (2002–2006) и генерален мениджър на „Unilever България“ (1998–2002). За трети пореден мандат е председател на Управителния съвет на Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФАРМА).

„ТЕВА Фарма“ е търговското подразделение на световния лидер в генеричната фармацевтична индустрия ТЕВА.

Радослав Кошков, управител на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово. Освен дългия си кариерен път в Schneider Electric Кошков е преминал през множество обучения, сред които лидерски академии, както и тренинги, развиващи уменията за създаване и управление на ефективно работещи екипи, мениджмънт на продажбите и дистрибуторските канали, иновации в маркетинга и умения за водене на преговори. Има магистърска степен от Факултета за френско обучение по електроинженерство към Техническия университет в София, както и професионален сертификат по мениджмънт от Open University (UK) от партньорската им програма с Нов български университет и ниво 3 в Лидерската програма на INSEAD.

„Шнайдер Електрик“ произвежда електроматериали и продава огромно портфолио от продукти за електроразпределение и автоматизация включително умни системи за дома, сградите, индустрията, електрическата инфраструктура и дейта центровете.

Райна Миткова-Тодорова, управител на „ЕОС Матрикс“ ЕООД. Има над 18 години управленски опит в областите развитие на бизнеса и стратегическо планиране. През 2002 г. съучредява „Юръп Матрикс“ и от тогава е управител на компанията, която през 2005 г. става част от германската финансова група EOS Group и се преименува на „ЕОС Матрикс“. Тя е председател на Асоциацията на колекторските агенции в България от нейното основаване, като беше преизбрана през 2014, 2017 и 2020 г. От 2015 до 2019 г. г-жа Миткова е член на Съвета на директорите на Федерацията на европейските национални колекторски асоциации (FENCA). Завършила е Международен туризъм в УНСС. През 2007 г. печели една от шесте стипендии за България на Cotrugli Business School и завършва Executive MBA. През 2009 г. става един от 10-те финалисти в конкурса „Мениджър на годината“. През 2010 г. печели приза „Млад мениджър“ на фондация „Еврика“. Омъжена, с 3 деца.

„ЕОС Матрикс“ е един от лидерите в областта на управлението на вземания в България. Компанията е част от германския водещ финансов инвеститор ЕОS Group. Фокусът на групата е изкупуването на необезпечени и обезпечени портфейли от вземания. „ЕОС Матрикс“ прилага успешно в България експертизата на своята компания майка, както и спазва международно признати добри и етични практики в управлението на вземания.

Светлана Стефанова, изпълнителен директор на „ФААК България“ ЕАД. Завършила е специалностите „Изчислителна техника“ и „Промишлен дизайн“ в Русенския университет „Ангел Кънчев“. От 2003 г. има придобита образователна и научна степен доктор по специалността „Автоматизация на области от нематериалната сфера“. От създаването ѝ през 1996 г. ръководи дейността в България на американската група DATAPARK (основно дружество „Ди Ес Ейч“ ЕООД), която продаде през 2012 г. бизнеса си на италианската група FAAC. От 2008 до 2012 г. е член на СД на американското дружество майка. Изпълнителен директор е на българското дружество „ФААК България“ ЕАД на FAAC Spa от придобиването на бизнеса в страната през 2012 г. Директор на ЦКБ АД, клон Русе, от 2004 г. до момента. Член на СД на „Параходство БРП“ АД. Преподавател от 1990 г. и доцент по научната специалност „Автоматизирани системи за обработка на информация и управление (компютърни графични системи)“. Член на ACM.

 „ФААК България“ води началото си от американската група Datapark, позната на световните пазари с инсталации на паркинг системи в Северна и Южна Америка, Европа и Австралия. Развойната дейност в България започва 1995 г. в Русе, а две години по-късно стартира и производствена дейност. На територията на бившия завод „Терма“ в Тутракан е изградена производствената база на дружеството, която постепенно прераства в голям индустриален парк. През 2012 г. Datapark става част от семейството на FAAC – световен лидер на пазара за автоматизирани системи. Една година по-късно се създава и запазената марка HUB Parking Technology, като центърът за развойна дейност в Русе става най-голямото подобно звено в бизнеса с продукти за платени паркинги на групата. В същото време заводът в Тутракан се разширява с нови производствени мощности (автомати за врати, входно-изходни устройства, бариери и много др.), като по този начин „ФААК България“ задоволява потребностите на пазарите на ФААК по цял свят.

Филип Рувре, изпълнителен директор на „Модис България“ ЕООД и Head of Tech Delivery за Европа. Има над 20 години опит на лидерски позиции в компании като General Electric, Ajilon, Modis (част от Adecco Group). Паралелно с водещата си роля на международно ниво в рамките на групата на „Адеко“ Филип Рувре поема и аутсорсинг бизнеса на групата в България през 2011 г. По-късно, в края на 2017 г., тази част от бизнеса на компанията се отделя в рамките на новосъздадения бранд на Modis, а Филип Рувре получава ролята на изпълнителен директор на компанията, както и мениджър за развитието на Tech Delivery бизнеса за „Модис“ в цяла Европа. Благодарение на усилията и лидерските качества на г-н Рувре България се превръща в най-голямата и ключова локация за предоставяне на услуги на „Модис“ с фокус върху услуги и решения по разработка на софтуер, поддръжка на мрежи, автоматизация на работни процеси, както и BPO решения.

„Модис“ предоставя IT и дигитални инженерни решения с фокус върху иновации и дигитална трансформация. В България компанията разработва и доставя услуги в сферата на софтуерното инженерство, както и IT и BPO аутсорсинг услуги.

Явор Петров, изпълнителен директор на „Айкарт“ АД. Управлява компания, която е сред лидерите на пазара на дигитални финансови услуги. Работи за дружеството от създаването му през 2007 г. По пътя на професионалното си израстване изпълнява различни функции – от софтуерен анализатор до множество отговорни позиции в отдела за софтуерни разработки и технологии. Вече над 20 години работи с екип от професионалисти, с които заедно създава финансовите продукти и услуги на бъдещето. Заедно успяват да превърнат iCard в успешна компания, която оперира в повече от 30 страни в Европа, има над 1 млн. клиенти и над 250 служители.

iCard е българска финтех компания, основана през 2007 г. от малък екип от ентусиасти. Днес iCard е сред лидерите на пазара на дигитални финансови услуги с операции в повече от 30 страни в Европа и повече от 1 млн. клиенти.

 

E-mail:

Парола: