"Мениджър на годината 2018"- 10-те финалисти

"Мениджър на годината 2018"- 10-те финалисти

22.10.2018

Десетте финалисти в 11-то издание на конкурса "Мениджър на годината", организиран от списание "Мениджър" вече са известни. Имената им бяха обявени на официална пресконференция днес в Софийската опера и балет. Оттам, за всеки от тях започва и пътят към сцената на победителя.

Те управляват едни от най-големите и авторитетни компании в страната и са извоювали с постиженията си място в българския и европейски бизнес елит. Приходите на оглавяваните от тях компании надхвърлят 2,6 млрд. лева /по данни за 2017 година/.  

Президентът на България Румен Радев ще връчи тази година кристалната статуетка на победителя.

На финалната права в битка за титлата „Мениджър на годината” застават /представени по азбучен ред/:

Александър Димитров, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на „А1 България“; Георги Атанасов, управител на „Фесто Производство“; Данчо Данчев, председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на „Дженерали Застраховане“; Ивайло Славов, изпълнителен директор на BULPROS; д-р инж. Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“ и изпълнителен директор за България; Павел Пенчев, прокурист на „Еконт Експрес“; Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка; Радослав Николов, изпълнителен директор на SAP Labs България; Светла Лесова, изпълнителен директор на  Mondelez България; Улрих Хеппе, изпълнителен директор на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД

Четирима от финалистите затвърждават постиженията си като попадат за втори път в десетката. Това са Петя Димитрова /финалист в конкурса през 2011 година/, Радослав Николов/финалист през 2015 година/ и  Ивайло Славов и Илия Гърков, които бяха сред претендентите за титлата и миналата година. Още една дама попълва женската квота на най-успешните бизнес лидери тази година - Светла Лесова. От чуждите мениджъри у нас този път в Десетката на 2018 г се класира само един-  Улрих Хепе.

Победителят в конкурса за 2018 г. ще бъде обявен на 12 ноември, на гала церемония в Софийската национална опера и балет, съобщи Максим Майер, редакционен директор на сп. „Мениджър" след като обяви имената на финалистите. Новият носител на титлата „Мениджър на годината” ще бъде излъчен след финалния, трети кръг на надпреварата, в който се оценяват личностните качества на всеки от претендентите през 360 градусова оценка, включваща специализирани интервюта както със самите участници, така и с техни служители и партньори.

Третият кръг дава 10% от общата тежест на окончателните оценки, по които става класирането за титлата. С най-висока тежест са финансовите резултати – 50% и въведените добри корпоративни практики – 40%, измерени в досегашните етапи, поясни Силвия Пенева, управляващ съдружник в консултантската компания Делойт България. Компанията е автор на методологията, по която провежда селекцията и оценката на кандидатите. Отново имаме много висок интерес към конкурса „Мениджър на годината” – 65 кандидати от 24 сектора на икономиката кандидастваха за Мениджър на годината 2018. 41 от тях преминаха във втори кръг от който са излъчени 10-те финалисти.

Приходите на управляваните от класиралите се във втори кръг участници са близо 9,48 млрд. лева /по данни за 2017 година/.

От всички подали документи за участие, най-много са лидерите от ИТ индустрията – 20% са от сектор информационни технологии, дигитализация и бизнес решения. 10% са от сектор банки и застрахователи. Също 10% са и участниците от „Енергетика и ресурси“. По 6% са от „Производство“ и „Транспорт и логистика“.

И тази година се наблюдава тенденцията от последните няколко издания – стремеж и целенасочено инвестиране от страна на бизнеса в оптимизация на процесите чрез нови технологии, в киберсигурност и устойчиво развитие, посочи още Силвия Пенева. Затова и един от показателите, на които „Делойт” обръща сериозно внимание при оценяването на кандидатите е как определят приоритетите си като ръководители в тези области.

„Най-добрите и най-достойните се събираме всяка година на това събитие, което спокойно можем да наречем българските Оскари за бизнес постижения”, отбеляза „Мениджър на годината 2017”, арх. Пламен Мирянов, който е и символичен домакин на пресконференция. Той поздрави новите 10 претенденти за титлата и пожела: „Нека всички ние, мениджъри и висши ръководители, използваме тази трибуна днес, за да излъчваме и своето най-важно послание. А то е, че освен мениджъри, сме и хора. Нека оставяме човешка следа там, където управляваме, нека се отнасяме човешки с нашия човешки ресурс, така че, един ден всеки от тях да казва с истинско уважение „Помниш ли какъв мениджър имахме!”  

Представяме ви (по азбучен ред) финалистите в 10-то издание на конкурса „Мениджър на годината" - най-престижното и единствено по рода си състезание за висши постижения в бизнес лидерството.

***

Генерален спонсор на "Мениджър на годината 2018" е Fibank.

Конкурсът се провежда и с подкрепата на Johnnie Walker, HUAWEI, MFG, telelink, Opel,Застрахователна компания България Иншурънс АД, British American Tobacco България, ЕКОПАК, F2F, Actavis, New Bloom Winery, които връчиха на всички представени днес финалисти като комплимент  специални магнум бутилки вино Face-to-Face

Медийни партньори на събитието са bTV, в. "24 часа", Darik, в. "Стандарт", Bloomberg TV Bulgaria

E-mail:

Парола: